Kerkük valisi 'Kürtlere karşı uygulamaları' nedeniyle Irak Parlamentosu'na çağrıldı

Kerkük valisi 'Kürtlere karşı uygulamaları' nedeniyle Irak Parlamentosu'na çağrıldı

Kerkük’ün dayatmayla atanmış valisi Rakan Cuburi, Kerkük ve çevresinde Kürtlerin yaşadığı sorunlar nedeniyle Irak Parlamentosu’na çağrıldı.

Parlamento Başkan Yardımcısı Beşir Haddad’ın çağrısı üzerine Bağdat’a gelen Rakan Cuburi’nin, beraberindeki Kerkük’ten yöneticilerle birlikte Haddad’la görüştüğü bildirdi.

Toplantıya Parlamento Genel Sekreteri Sirwan Sirini ile bazı Kerkük parlamenterlerinin de katıldığı öğrenildi.

Rakan Cuburi’nin Kerkük ve çevresinde süren Araplaştırma politikası ve Kürt vatandaşların sorunlarıyla ilgili çağrıldığını bildirildi.

Başta Kerkük olmak üzere Kürdistan Bölgesi idaresi dışında Kalan Kürdistani bölgelerde yaşayan Kürt vatandaşlar, ayrımcılık yapıldığına dair şikayetlerde bulunuyor. Bazı Kürt yöneticilerin görevden alınması, Kürtlere ait arsa ve evlere el konulması da bu durumlardan bazıları.

Rakan Cuburi’nin Beşir Haddad’a olumlu yanıt vermemesi halinde imza toplanarak parlamentonun Kerkük ve çevresindeki durumla ilgili olağanüstü toplantıya çağrılacağını kaydedildi.(K24)

Kerkük’te 3 Kürt kaymakam görevinden uzaklaştırıldı

Öte yandan Basnews'te yer alan haberde, 16 Ekim olayları ardından Irak güçlerince işgal edilen Kerkük’te çok sayıda Kürt sorumlu hakkında referanduma destek verdikleri gerekçesiyle tutuklama ve görevden alma kararı çıkartılmıştı.

Kerkük PDK Sorumlusu Merîwan Celal, Kerkük’ün meşru olmayan valisinin talimatıyla 3 Kürt sorumlunun daha görevden uzaklaştırıldığını söyledi.

Merîwan Celal Kerkük Kaymakamı ile  Dubiz ve Sergaran’ın ilçe kaymakamlarının görevden uzaklaştırıldığını kaydetti.

3 Kürt kaymakamın görevden uzaklaştırılmasının kanunlara aykırı olduğunu dile getiren PDK’li yetkili,  “Bu tür kararlar Vilayet ve İlçe Meclislerinin onayı ile olur. Ancak Kerkük İl Meclisi feshedildiği için vali keyfi görevden almalara gerçekleştiriyor. İl Meclisi’nin kurulması Irak Bakanlar Kurulu’nun görevi” ifadelerini kullandı.

Merîwan Celal, sözkonusu 3 Kürt kaymakamın 16 Ekim olayları ardından görevden uzaklaştırıldıklarını dün bunun resmiyete kavuştuğunu sözlerine ekledi.

16 Ekim 2017’de Irak güvenlik güçlerinin Kerkük’e girmesinden bugüne çeşitli düzeylerde görevli olan 250 Kürt sorumlu görevinden alındı, yerine Türkmen ve Araplar atandı.(Basnews)