Kerkük - İthal Araplardan Kürt çiftçilere tehdit

Devrik Irak lideri Saddam Hüsseyin’in baas döneminde Kerkük’e yerleştirilen Arapların, Kerkük’e bağlı köyleri gasp etmek için Kürtlere yönelik saldırı ve tehditleri sürüyor.

Kerkük - İthal Araplardan Kürt çiftçilere tehdit

Devrik Irak lideri Saddam Hüsseyin’in baas döneminde Kerkük’e yerleştirilen Arapların, Kerkük’e bağlı köyleri gasp etmek için Kürtlere yönelik saldırı ve tehditleri sürüyor.

Irak’ın güneyinden sistematik bir şekilde devrik lider Saddam Hüseyin döneminde Kerkük’e yerleştirilen ve ‘ithal Araplar’ olarak adlandırılan Araplar son zamanlarda Dakuk’a bağlı Kürt köylerine sık sık silahlı saldırı düzenledi.

Araplar, Kürtlerin köylerini terk etmesi için tehditlerde bulunarak silahlı saldırılar düzenliyor.

Yengice-Talabani köyü sakinleri Arapların son olarak geçtiğimiz günlerde düzenlediği silahlı saldırıya karşılık verdi.

Köy sakinlerli Kürdistanlı siyasi partilere çağırıda bulunarak saldırıların önelenmesi için Kerkük valisinin atanmasını talep ediyor.

Yengice-Talabani köyü muhtarı Remazan Mecid, söz konusu toprakların asıl sahipleri olduklarını belirtti.

“Kürt partilere tek çağırımız bir valiyi atamalarıdır” diyen Remazan Mecid, şunları söyledi:

“Çünkü tek çözüm bu. Bu toprakların asıl sahiplerinin bizler olduğunu belgelerle ıspatlayabiliriz. Elimizdeki belgeleri Tarım Müdürlüğü’ne illetik ancak onlar ‘söz konunusu belgeler işlem görmüyor’ diyor. Tarım Müdürlüğü ‘İthal Arapların’ belgeleriyle işlem yapıyor.”

Bir bölümü Araplar tarafında gasp edilen Dakuk’da 300 dönüm (bir dönüm 2 bin 500 metrekare) olan toprakların içinde 300’den fazla balık yetiştirme havuzu bulunuyor.

Vekaleten Kerkük Valiliği’nin yürüten Rakan Cuburi’nin talimatıyla Dakuk’a bağlı köylerdeki Kürt çiftçilerin çiftçilik yapmasına izin verilmiyor.

Defalarca bu karar itiraz eden Kürt sakinlerin hep red cevabı aldı.

Söz konusu sorunun bölgenin idari birimlerini aştığı ve Kürt liderliğinin müdahale etmesi gerektiği ifade ediliyor.

Eski Dakuk Kaymakamı Emir Hwakerem, söz konusu kararın feshedilmesi gerektiğini altını çizerek, Kürt siyasi liderliği ve Irak milletvekillerinin harekete geçmesi için çağırıda bulundu.

Ermir Hwakerem, “Bu sorun sadece Daukuk ile sınırlı değil. Bu sorun bir milyon 200 bin dönümlük (bir dönüm 2 bin 500 metrekare) bir arazı için geçerlidir” ifadelerini kullandı.

Tıkrit ovasından gelen ‘ithal Arapların’ Kürt çiftçilere, “Ya birlikte toprakları ekeriz ya da sizin ekmenize izin vermeyeceğiz” tehditlerinde bulunduğu öğrenildi.