KDP’li yetkili: Bağdat ve Tahran anlaşması kötü sonuçlar doğuracak

KDP’li yetkili: Bağdat ve Tahran anlaşması kötü sonuçlar doğuracak

Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) Kerkük Teşkilatı Sorumlusu Muhammed Hurşid, Bağdat ile Tahran arasında imzalanan petrol anlaşmasının “kötü sonuçlar doğuracağını” söyledi.

Muhammed Hurşid, Kerkük petrolünün ihracatına karşı olmadıklarını belirterek, “Kerkük ve Irak halkının çıkarı doğrultusunda olan anlaşmalara karşı değiliz. Ancak imzalanan anlaşma siyasi olup, kötü sonuçlar doğuracaktır” dedi.

Kerkük petrolü ihracatının Ürdün üzerinden maliyetinin daha düşük olduğunu dile getiren Muhammed Hurşid, şöyle devam etti:

“Bağdat ve Tahran’ın tüm girişimleri Irak ekonomisini İran’a bağlı kılmak. Bu girişimler Irak’ın geleceğini çok olumsuz etkileyecektir.”

Irak Petrol Bakanlığı, 2 gün önce yaptığı açıklamada, Kerkük yataklarındaki petrolün ihracatı için İran ile yeni bir anlaşma imzalandığını belirtmişti.

Açıklamada, Irak'ın Basra'daki Sindibad ve Diyala'daki Nefthane yataklarından petrol ihracatına başlamak için ön anlaşma imzalandığı ve gelecek yılın son çeyreğinde nihai anlaşmanın yapılmasının planlandığı ifade edilmişti.