KCK'den Çavuşoğlu'na Süleymaniye yanıtı

KCK'den Çavuşoğlu'na Süleymaniye yanıtı

Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun 19 Haziran'da yaptığı "Kuzey Irak’a baktığımız zaman özellikle Süleymaniye bölgesinin PKK’nın güdümüne girdiğini görüyoruz" açıklamasının yankıları sürüyor. 

25 Haziran'da TSK'ye ait SİHA'lar Süleymaniye'ye yaklaşık 37 km uzaklıktaki bir piknik alanını bombaladı. İlk belirlemelere göre bir kişi yaşamını yitirdi, altı kişi de yaralandı. 

Bölgede tansiyon yükselirken KCK'den bir açıklama geldi. Türk devletinin YNK ile Özgürlük Hareketini karşı karşıya getirmeye çalıştığını belirten KCK, “Türk devletinin baskıları ve saldırıları YNK ile Özgürlük Hareketimizi karşı karşıya getiremeyecektir. Başûrê Kurdistan halkı bu oyunu boşa çıkaracaktır” dedi.

Fırat Haber Ajansı ANF'de yer alan KCK Yürütme Konseyi Eşbaşkanlığı açıklamasında şu hususlara yer verildi:

“AKP-MHP ittifakının iktidarda olduğu Türk devleti kendilerine boyun eğmeyen, işbirlikçilik yapmayan, Kürt düşmanı politikalarına destek vermeyen her siyasi güce, ülkeye ve halka saldırdığı gibi şimdi de doğrudan Süleymaniye halkını hedef aldı. Kürt halkına karşı Bakurê Kurdistan’da soykırım politikası yürüten, Rojava, Başûrê Kurdistan, Şengal ve Maxmur’a sürekli saldıran Türk devleti doğrudan Süleymaniye şehrine düşmanlığını ilan etti. Türk Dış İşleri Bakanı, PKK Süleymaniye’de etkin, hakim biçiminde bir açıklamada bulunarak Şengal ve Maxmur gibi Süleymaniye’yi de vurma ile tehdit etti. Tescilli Kürt düşmanı Turancı faşist Devlet Bahçeli de Süleymaniye’yi açıkça hedef gösterdi. Çünkü Süleymaniye’de PKK etkin, söylemi başka anlama gelmemektedir. Yapacakları saldırıya zemin hazırlamak için böyle bir açıklama yapmıştır."

"Türk devletinin Başûrê Kurdistanlı siyasal partilere baskı yaparak PKK'ye karşı çıkma ve savaştırma politikası yürüttüğünü biliyoruz" denilen açıklamada devamla şu ifadeler yer aldı: 

"Özellikle KDP ve YNK üzerinde bu baskı sürdürülmektedir. Türk devleti KDP politikalarından memnunluğunu her fırsatta dile getirmektedir. Süleymaniye’yi hedef göstermesi, YNK üzerinde amaçlarına istedikleri gibi ulaşamadıklarını göstermektedir. Bu tür açıklamalarla YNK üzerinde baskı kurup PKK ile karşı karşıya getirmek istedikleri anlaşılıyor... 

Türk Dış İşleri Bakanı Çavuşoğlu’nun açıklamaları yürüttükleri kapsamlı saldırılarla bağlantılı, planlı ve amaçlı bir saldırıdır. Tüm Kürt halkının ve siyasi güçlerinin bu saldırılar karşısında duyarlı olacağına, duruşlarıyla bu oyunları boşa çıkaracağına inanıyoruz. Türk devleti ve Çavuşoğlu ne yaparsa yapsın Kürtleri birbirine düşürme savaşında başarılı olamayacak, Süleymaniye halkı başta olmak üzere, Başûrê Kurdistan halkının yurtseverliği bu oyunu duruşuyla boşa çıkaracaktır."

Çavuşoğlu, 19 Haziran'da yaptığı açıklamada şöyle demişti:

“Kuzey Irak’a baktığımız zaman özellikle Süleymaniye bölgesinin PKK’nın güdümüne girdiğini görüyoruz. PKK yıllardır bizi hedef aldı. Türkiye’yi hedef aldı. Geçmişte çukur eylemleriyle bazı şehirlerde sözde bizimdir diye ilan ettiler. Türkiye’de buna hiçbir zaman izin vermeyiz de PKK’nın kontrol ettiği bir alan var mı? Artık dağlarda bile barınamıyorlar. O yüzden Kuzey Irak’talar. Kuzey Irak’ta kontrol ettikleri köyler ve şehirler var. PKK’yı Kuzey Irak’taki Kürt yönetimi üzerinde de bir baskı unsuru olarak kullanan ülkeler var. Çok açık net söylüyorum: onları da bu şekilde sıkıştıranlar var. Hep aynı ülkeler. Baktılar ki KDP ve Erbil yönetimini kendi çizgilerine getiremediler hemen PKK’yı devreye sokuyorlar onlara uygun partiler kurduruyorlar ya da var olanları onların işine entegre etmeye çalışıyorlar. Bu bölgedeki oyunları bozduk.”