Kayyımın indirmediği tabelayı AKP'li Kürt başkan indirdi

Bitlis Belediyesi’nin Kürtçe tabelası AKP’li belediye başkanının talimatı ile tarafından yerinden indirildi.

Kayyımın indirmediği tabelayı AKP'li Kürt başkan indirdi

Bitlis Belediyesi’nin Kürtçe tabelası AKP’li belediye başkanının talimatı ile tarafından yerinden indirildi.

Bitlis Belediyesi hizmet binasının girişine Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) yönetiminde iken asılan Türkçe ve Kürtçe tabela, 31 Mart’ta yapılan yersel seçimleri kazanan AKP'li Belediye Başkanı Nesrullah Tanğlay'ın talimatı ile yerinden indirildi. İndirilen eski tabelanın yerine sadece Türkçe yazılı tabela asıldı.

HDP’li Bitlis Belediye Meclis üyeleri, meclis toplantısında bu duruma itiraz etmelerine rağmen AKP’li başkanın "siyasi" olarak değerlendirdiği Kürtçe tabelanın indirilmesi için talimat verdiğini belirtti.

Belediyeye 27 Kasım 2016’de atanan atanan kayyum döneminde bile yerinde kalan Kürtçe tabelanın AKP'li Tanğlay tarafıdan indirtilmesi tepkilere yol açtı. 

Türkçe bilmeyen bir Kürt

BDP’nin 23'üncü dönem Bitlis Milletvekili Nezir Karabaş, tepkisini sosyal medya hesabında gösterdi. Karabaş, şu paylaşımlarda da bulundu: 

* Bitlis Belediye Bşk. Nezrullah Tanğlay, ‘ŞAREDARİYA BEDLÎS’ tabelası için siyasi simgedir demiş. Bunu söyleyen kişi Edirne’den, Yozgat’tan Bitlis’e gelen bir Türk değil. Benim gibi Bitlis’in bir köyünden gelmiş, aile fertlerinin bir çoğu iyi Türkçe bilmeyen bir Kürt. 

* Bitlis Belediyesinin yeni tabelası. Siyasi simge silinmiş, Bitlis bölünmekten kurtulmuş, tek dil düsturu yerine getirilmiştir.

* Ey Bitlis’liler; Belediye başkanınızın, Belediyenin Kürtçe tabelasını indirdiğinden haberdar mısınız? Kayyumun bile indirmediği tabelanın indirilmesine bir cevabınız yokmu. Gittiğiniz yerde bunun nedenini soranlara vereceğiniz cevabınız varmı?”

Yapılan tabela değişikliğine 31 Mart’ta HDP'nin Bitlis Belediyesi Eşbaşkan Adayı olan Faruk İşlek  de tepki gösyerdi. İşlek, konuya dair “Kadim kentimiz Bitlis’in tarihi ve sosyal hafızasını yok saymak için Kürtçe tabelayı indirme ucuzluğunun toplum vicdanında hakettiği cevabı alacağına inanıyoruz. Taşıma oylar ile kentimizin iradesine ipotek koyanlardan etik bir duruş zaten beklemiyoruz" paylaşımında bulundu.