Kanada Büyükelçisi’nden Kürtler’e: Çok güzel bir vatana sahipsiniz

Kanada’nın Irak Büyükelçisi Paul Gibbaurd, 6 haftada 2 kez Kürdistan’ı ziyaret ettiğini belirterek, “İlk ziyaretimde Erbil’den Süleymaniye’ye karayoluyla gittim. Çok güzel bir vatana sahipsiniz. Kısa aralıklarla ziyaret etmeyi çok istiyorum” dedi.

Kanada Büyükelçisi’nden Kürtler’e: Çok güzel bir vatana sahipsiniz

Kanada’nın Irak Büyükelçisi Paul Gibbaurd, 6 haftada 2 kez Kürdistan’ı ziyaret ettiğini belirterek, “İlk ziyaretimde Erbil’den Süleymaniye’ye karayoluyla gittim. Çok güzel bir vatana sahipsiniz. Kısa aralıklarla ziyaret etmeyi çok istiyorum” dedi.

Kanada’nın Irak Büyükelçisi Paul Gibbaurd, geçen ay resmi olarak yeni görevine başladı.

Kanada 1991’den beri ilk kez Bağdat Büyükelçiliği’ne atama yaptı.

Paul Gibbaurd, verdiği bir röportajında, ülkesinin 2016’dan itibaren Irak’ta faaliyetlerini artırdığını belirterek, söz konusu faaliyetlerin Ortadoğu’da kapsamlı stratejilerinden biri olduğunu söyledi.

“2 milyar dolar yardım”

IŞİD’le savaşta örgütün faaliyetlerini engellemeye yönelik 2016’dan beri 2 milyar dolar bölgeye yatırım yaptığını belirten Paul Gibbaurd, “IŞİD’le mücadelede askeri yardımın yanı sıra insani ve kalkınmaya yönelik yardımlar yapıyoruz” diye konuştu.

 

Geçen yıl gerçekleşen Kürdistan’ın bağımsızlık referanduma ilişkin Kanada Başkanı Justin Trudeau, “İç sorundur” ifadelerine karşın, Gibbaurd, “Söz konusu açıklamayla birlikte Irak’ın birliğini destekleyerek, güçlü, istikrarlı ve çok kültürlü bir Irak’tan yana olduğumuzu dillendirdik” ifadelerini kullandı.

“Kadınlar söz sahibi olmalı”

Ülkesinin kadınların daha fazla siyasi ve idari yönetimde söz sahibi olması gerektiğini belirten Gibbaurd, “Kadınlar öncü ve lider olmalı. Bu konuda kadınlara farklı konularda eğitim veriyoruz” dedi.

Kadınların özellikle ekonomik bağımsızlıklarını kazanmasını önemsediklerini belirten Paul Gibbaurd, “Kadınların ekonomide öncü ve güçlü bir role sahip olması gerekiyor. Bu amaç doğrultusunda kadınlara gerekli olanakları sağlıyoruz” dedi. 

Kadınların güvenliğine dikkat çeken büyükelçi, ülkesinin kadın subaylara yönelik eğitim vermeyi hedefliyor.

6 haftadır görevine başlayan Kanadalı Büyükelçi, bu süre zarfında 2 kez Kürdistan Bölgesi’ni ziyaret etti.

Kürdistan Bölgesi’ndeki çalışmalarına ilişkin Paul Gibbaurd, şunları sölyedi:

“Hükümeti kurma aşaması ve siyasi önerileri anlama adına, çalışmalarımızın bir bölümü siyasi parti temsilcileriyledir.”

“Erbil-Ottawa arasında ekonomik ilişkiler geliştirilmeli”

Paul Gibbaurd, Kürdistan’da siyasi ilişkilerin yanı sıra, Erbil-Ottawa arasında ekonomik işbirliğinin geliştirilmesi gerektiğine dikkat çekti.

Irak Hükümeti, Kanada’yı göçmenlere kapısını açan önemli ülkelerden biri olarak kabul ediyor.

Bu konuya ilişkin Gibbaurd, şu ifadeleri kullandı:

“Kanada’ya gelin (Come to Kanada) programıyla herkesi ülkemize davet ediyoruz. Burada da insanları bu programımıza uğramalarını öneriyoruz. Burada gerekli tüm bilgiler mevcut. Şartlarının ülkemize gelme konusunda uygun olmadığına bakabilirler. Kanada’ya göç etmek konusunda farklı yollar var. Farklı prosüdürler bulunuyor.”

Kürdistan Bölgesi’ne yaptığı 2 ziyaretin de inanılmaz geçtiğini vurgulayan Paul Gibbaurd, sözlerine şunu ekledi:

“Ziyaretlerim oldukça iyi geçti. İlk ziyaretimde Erbil’den Süleymaniye’ye karayoluyla gittim. Çok güzel bir vatana sahipsiniz. Kısa zaman aralıklarında ziyaret etmeyi çok istiyorum. Önümüzdeki haftalarda da Duhok’u ziyaret etmeyi planlıyorum.”

Rûdaw