John Bolton: Ortadoğu’nun istikrarı için Kürdistan bağımsız olmalı

ABD Ulusal Güvenlik Eski Danışmanı John Bolton, Ortadoğu’da istikrarın sağlamlaşması için Kürdistan’ın bağımsız olması gerektiğini söyledi.

John Bolton: Ortadoğu’nun istikrarı için Kürdistan bağımsız olmalı
K24’ün Televizyonundan, ABD seçimleriyle ilgili canlı yayın konuğu olan ABD Ulusal Güvenlik Eski Danışmanı John Bolton, ABD Başkanı Donald Trump’ın 4 yıllık başkanlık sürecinde Ortadoğu’ya yönelik siyasetini nasıl değerlendirdiği sorusuna, Trump’ın Ortadoğu’yla ilgili verdiği kararların sorunlu olduğu yanıtını vererek, “Mesela Suriye’den çekilme ve Kürtleri tehlikeyle karşı karşıya bırakma kararı… Halbuki IŞİD’e karşı birlikte savaştık” dedi.
 
Trump’ın Irak ve Afganistan’dan ABD askerlerini çekme çabasının bölgeyi tehlikeyle yüz yüze bıraktığını kaydeden Bolton, “Biden’ın Trump’tan iyi olacağı konusunda emin değilim. Kürtlerin tekrar tehlikeye düşmesi durumunda layık birinin ABD Başkanı olması ve Kürdistan ile ilişkilerinin güçlü kalacağından emin olunması konusunda Kürdistan ve ABD’de Kürtleri destekleyenler tarafından çok çaba gösterilmeli” ifadelerini kullandı.
 
3 Kasım’da yapılacak seçimlerle ilgili öngörüde bulunmanın zor olduğunu, ancak anketlere göre Biden’ın önde olduğu söyleyen Bolton, 2016 yılındaki seçimlerde de anketlerde Clinton’un önde olduğunu ancak seçimi Trump’ın kazandığını hatırlattı.
 
İsrail ile Birleşik Arap Emirlikleri ve Bahreyn arasındaki normalleşmeye de değinen Bolton, BAE ve Bahreyn’in kararının bölgedeki jeosiyasi değişimin getirdiği bir sonuç olduğunu düşündüğünü kaydederek, bunun İran’ın milislere desteğine karşı atılmış bir hamle olduğunu ifade etti. Bolton, bu ülkelerin çıkarlarının İsrail’le normalleşmede olduğunu düşündüğünü söyledi.
 
Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Halkbank’la ilgili defalarca Trump ile görüştüğünü bildiren Bolton, Biden’ın seçilmesi durumunda Halkbank’a yönelik yaptırım uygulanacağını vurguladı.
 
“Başkan Trump’ın seçimleri kazanması durumunda bölge siyasetinin geçmişte olduğu gibi devam etmesinden endişeliyim. İran, IŞİD’in tekrar canlanması, milis gruplar, Türkiye ve Rusya’nın eylemleri… Çok kaoslu bir bölge… Sadece ABD askerlerinin çekilmesi değil, Trump’ın ikinci döneminde ABD’nin bölge siyasetinin çökeceğini de göreceğiz” dedi.
 
ABD yönetiminden birçok kişinin Kürtlerin IŞİD’in yenilmesindeki büyük rolünü Trump’a anlatmaya çalıştığını söyleyen Bolton, ABD Ordusu’nun Kürtleri sevdiğini ve Kürtlere desteğin devam etmesini istediğini ifade etti.
 
ABD’nin Ortadoğu’daki varlığını güçlendirmesi ve bunun için radikalizmle mücadele eden güçlere destek vermesi gerektiğini belirten Bolton, “Daha önce de hep söyledim bölgenin istikrarı için bağımsız Kürdistan’ın kurulması lazım. Buna karşı engeller ve sorunlar olsa bile ABD’nin bu konudaki siyaseti açık olursa diğer ülkelere baskı yapabilir. Bizim şuan net olmayan bir siyasetimiz var. Biden döneminde de böyle olmasından korkuyorum. Bu durumda sorunlar büyür” diye konuştu.
 
Trump’ı ABD askerlerini bölgeden çekme kararından danışmanlarının vazgeçirdiğini kaydeden Bolton, Trump’ın tekrar başkan olması durumunda Afganistan’daki tüm askerlerini çekeceğini dile getirdi.