DSG Genel Komutanı Mazlum Ebdi İsveç heyetini kabul etti

DSG Genel Komutanlığı’nı ziyaret eden İsveç heyeti, ülkelerinin DSG’ye destek mesajını iletti. Cuma gününden beri Rojava,Kuzey ve Doğu Suriye’deki kurumları ziyaret eden İsveç Dışişleri Bakanlığı’na bağlı heyet, temaslarının 3’üncü gününde Kuzey Hesekê’deki DSG Genel Komutanlığı’na ziyarette bulundu.

DSG Genel Komutanı Mazlum Ebdi  İsveç heyetini kabul etti
Heyet üyeleri DSG Genel Komutanı Mazlum Ebdî, YPJ komutanlarından Newroz Ehmed, YPJ Sözcüsü Nesrin Abdullah, DSG Genel İlişkiler Sorumlusu Rêdûr Xelîl ve DSG komutanları tarafından karşılandı.
Toplantıda konuşan heyet başkanı Per Ornius, İsveç Dışişleri Bakanlığı’nın Türkiye Dışişleri ile yaptığı görüşme sonrası heyet olarak ziyaretlere başladıklarına ve Kuzey ve Doğu Suriye’ye destek amaçlı ziyarette bulunduklarına dikkat çekti.
Ornius görüşmede, “Kuzey ve Doğu Suriye’ye 2019’da yaptığımız ziyaretten bu yana değişlikler oldu. Çünkü daha önce ziyaret ettiğimiz yerler şimdi Türkiye’nin denetiminde. Bu üzücü bir durum” diye konuştu.
Görüşmenin ardından heyet ve komutanlar, basına kapalı toplantı gerçekleştirdi.
Toplantının içeriğine ilişkin açıklama yapan YPJ komutanlarından Newroz Ehmed, şunları söyledi: “Toplantıda DAİŞ hücrelerinin tamamen bitirilmesi ve uluslararası toplumun çete tehlikesine karşı korunması konusundaki ikili ilişkilerin devamlılığı üzerinde durduk. Bununla birlikte bölgeye siyasi ve askeri destek mekanizmalarının nasıl olması gerektiği konusunu ele aldık. Başlıca ele alınan bir diğer konu ise cezaevlerinde ve kamplarda bulunan DAİŞ’lilerin durumu oldu. Öte yandan bölgeye hizmet edecek stratejik bir ilişkinin nasıl oluşturulması gerektiğini, bölgenin durumunu, Kürt siyasi güçleri arasındaki görüşmeler ve Kürtlerin diğer bileşenlerle diyalogu konularını masaya yatırdık.”
Newroz Ehmed devamla şunları kaydetti: “Bölgeye dönük tutumları ve askeri, siyasi, insanî yardımlarından ötürü İsveç hükümetine teşekkür ediyoruz. Türk devletine karşı gösterdikleri siyasi tutum ve bölgeye dönük çabaları için kendilerine teşekkür ettik. Heyet üyeleri, İsveç hükümetinin daha fazla destek vermek istediğini de bizlere iletti.”
İsveçli heyetin bu akşam Kürt Ulusal Birlik Partileri ile toplantı gerçekleştirmesi bekleniyor.