İsveç heyeti Erbil’de ENKS ile görüştü

İsveç Dışişleri Bakanlığı’na bağlı heyet, Rojava’daki temaslarından sonra Erbil’de Suriye Ulusal Kürt Konseyi (ENKS) Dış İlişkiler Komitesi’yle bir araya geldi.

İsveç heyeti Erbil’de ENKS ile görüştü

Başkent Erbil’de gerçekleşen toplantı ile ilgili değerlendirmelerde bulunan ENKS Dış İlişkiler Komitesi üyesi İbrahim Bıro, görüşmenin İsveç heyetinin talebi üzerine gerçekleştiğini söyledi.

Bıro, toplantıda Rojava’da ENKS ile Kürt Ulusal Birliği Partileri (PYNK) arasında devam eden diyalog, Suriye krizi ve Cenevre’deki görüşmelerin ele alındığını ifade etti.

Öte yandan Suriye krizinde Avrupa'nın rolüne de değinen Bıro, "Suriye krizinde en fazla ABD ve Rusya etkilidir, ardından Türkiye ve İran, ancak Avrupa'nın rolü zayıftır" dedi.

İsveç Dışişleri Bakanlığı'ndan bir heyet 17 Ekim’de Rojava’ya gitmişti. Heyet, ENKS, PYNK ve Demokratik Suriye Güçleri (DSG) yetkilileriyle görüşmeler gerçekleştirmişti.

Görüşmelerde İsveç heyeti, ENKS ile PYNK arasındaki diyaloğuna desteğini açıklamıştı.

Rojava ziyaretinde önce Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile görüşen İsveç Dışişleri Bakanı Ann Linde, Türkiye’nin silahlı güçlerini Rojava’dan (Afrin, Serêkaniyê ve Girê Spî) çekmesini istemişti. / K24