İşte son 'Bu pazar seçim olsa kime oy verirsiniz?' anketi

ArtıBir Araştırma şirketi tarafından gerçekleştirilen son ankete göre Türkiye’de çoğunluk erken seçim istiyor. Katılımcılara “Bu Pazar Cumhurbaşkanlığı seçimi olsa Recep Tayyip Erdoğan’a oy verir misiniz?" sorusu yöneltildi. Vatandaşların yüzde 42.3’ü “evet”, yüzde 41,4’ü ise “hayır” cevabını verdi. Kararsızların oranı ise yüzde 16.3 oldu. Aynı soru aday bazında da soruldu. Buna göre katılımcıların yüzde 43.6’sı Erdoğan derken, bu ismi yüzde 38.9 ile Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı CHP’li Mansur Yavaş izledi.

İşte son 'Bu pazar seçim olsa kime oy verirsiniz?' anketi

Artı Bir araştırma şirketi, 2-12 Kasım tarihlerinde 26 ilde telefonla “Türkiye Gündemi Araştırması” yaptı.

Araştırmada katılımcılara “Size göre Türkiye’nin en önemli sorunu hangisidir?” sorusu yöneltildi. Katılımcıların yüzde 55.2’si “ekonomi” cevabını verirken, bunu yüzde 21.6 ile “koronavirüs salgını” takip etti. 

Katılımcılara “Size göre Türkiye’nin ekonomik sorunları kısa zamanda çözülür mü?” sorusu da yöneltildi. ‘Hayır çözülmez” cevabını verenler yüzde 65.4 olurken, “evet çözülür” diyenler yüzde 23.2’de kaldı. 

Araştırma sonuçlarına göre katılımcıların yüzde 55.7’si erken seçime gidilmesi gerektiğini, yüzde 38.4’ü ise buna gerek olmadığı görüşünü paylaştı. 

Koronavirüs salgını ile ilgili sorulan “Sağlık Bakanlığı tarafından açıklanan günlük vaka sayılarına inanıyor musunuz?” sorusuna ‘hayır’ cevabı verenler yüzde 65.7 olurken, ‘evet’ cevabı verenler yüzde 34.3 oldu.

Vatandaşların yüzde 38.3’ü iktidarı koronavirüs ile mücadele konusunda başarısız bulurken, ‘çok başarısız’ diyenler yüzde 15.2 oldu. Toplamda başarısız bulanların oranı yüzde 53.5. 'Başarılı' ve 'çok başarılı' diyenlerin oranı ise yüzde 30.9. Salgında hükümetin vatandaşa yaptığı yardımları yeterli bulanlar 27.9'da kalırken 'hayır yetersiz' diyenler yüzde 68.6'yı buldu. 

Katılımcılara Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi de soruldu. Katılımcıların yüzde 52.9’u “sistemden memnun olmadığını” belirtti. “Memnunum ve çok memnunum” diyenlerin oranı ise 36.2 oldu. 

Bu Pazar genel seçim olsa oyunuzu hangi partiye verirsiniz?” sorusuna "AKP" diyenler yüzde 30.2, CHP cevabını verenler yüzde 22.2 oldu. MHP’nin oyları yüzde 7.9 olarak belirlendi. Gelecek Partisi'nin oy oranı yüzde 1.2, DEVA Partisi'nin oy oranı ise yüzde 2.1 oldu. 

Cumhur İttifakı’nın (AK Parti+MHP) oylarının yüzde 38.1’e gerilemesi ise dikkat çekti. Millet İttifakı (CHP+İYİ Parti+Saadet Partisi) ile HDP'nin oylarının toplamı 42.2 ile Cumhur İttifakı’nı 4.3 puan geçti.