İşte IŞİD'den sonraki yeni tehlike... IŞİD, buradan daha güçlenmiş geri dönecek!

İşte IŞİD'den sonraki yeni tehlike... IŞİD, buradan daha güçlenmiş geri dönecek!

KRD News - Musul’un Işid’den tamamen temizlenmesinin ardından Jadaa Mülteci Kampına yerleştirilen IŞİD’lilerin aileleri ve çocuklarının geleceği belirsizliğini koruyor.

Irak hükümet güçleri ve Haşdi Şabi Güçleri tarafından 9 ay süren yıkıcı ve acımasız bir savaşın ardından Musul’dan, Jadda Mülteci Kampına getirilen IŞİD militanlarının eşleri ve çocukları ideolojik rehabilitasyon programına sokuluyor.

İnsan hakları örgütleri, tasvip etmediklerini açıkladıkları ideolojik rehabilitasyon programının IŞİD tehlikesini başka bir boyutta devam ettireceği endişesini taşıyor. Kampta kalan IŞİD militanlarının eşleri ve çocukları başka bir yere gitmek istemesine karşın Irak merkezi hükümeti IŞİD’lilerin eşleri ve çocuklarının ideolojik olarak iyileştirilebilecekleri konusunda bir kararname yayınladı.

İdeolojik rehabilitasyon uygulamasını “Toplu Cezalandırma Aracı” olarak tanımlayan İnsan Hakları bunun pratikte bir faydası olmayacağı görüşünde. İdeolojik Rehabilitasyonun toplu bir cezalandırma olacağı ve böylece kişilerin dayanışma içine girerek bireysel görüş ayrılıkları ve farklılıkların göz ardı edilerek; örgütün gelecekte daha güçlü bir şekilde geri dönüşüne zemin hazırlamasından endişe ediliyor.