İstanbul'da partilerden birbirine zıt açıklamalar: Son durum ne?

AK Parti'nin talebiyle İstanbul'da geçersiz oyların ve itiraz edilen sandıkların yeniden sayımı sürüyor. AKP dün farkın 20 bine düştüğünü açıklarken, fark bugün 21 bin 500'e çıktı.

İstanbul'da partilerden birbirine zıt açıklamalar: Son durum ne?

AK Parti'nin talebiyle İstanbul'da geçersiz oyların ve itiraz edilen sandıkların yeniden sayımı sürüyor. AK Parti dün farkın 20 bine düştüğünü açıklarken, fark bugün 21 bin 500'e çıktı.

AK Parti'nin talebiyle İstanbul'un birçok ilçesinde geçersiz oylar ve itiraz edilen sandıklarda yeniden sayım yapılıyor.

Dün AK Parti tarafından yapılan açıklamada farkın 20 bine indiği, farkın daha da düşeceği ileri sürülürken, AA'nın yaptığı güncellemelere göre fark yeniden 21 bin 500'e çıktı.

An itibariyle İstanbul seçimlerinde son durum:
Ekrem İmamoğlu: 4.171.118 %48.80 
Binali Yıldırım : 4.149.656 %48.55

AKP'den 'İstanbul' açıklaması: Sandıklar açıldıkça aradaki fark eriyor

İşleyen itiraz sürecine ilişkin açıklamalarda bulunan AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ali İhsan Yavuz ise farkın kapanmakta olduğunu ileri sürdü.

"Sandıklar açıldıkça aradaki fark eriyor" iddiasında bulunan Yavuz, farkın 20 binin altına indiğini ileri sürdü. 

Açıklamadan satır başları şu şekilde: 

Bizim yaptığımız çok doğal bir şey. Biz istiyoruz ki bize verilmiş her oy hanemize kaydedilsin. Attığımız her adım hukuki bir zeminde gerçekleşmektedir. 

Maksadımız gerçeğin ortaya çıkmasıdır. Açılan her sandıkla aradaki fark erimektedir. Önce müsaade edin de itiraz süreci düzgün bir şekilde sonlansın. Biz inanıyoruz ki gerçek akşam ortaya çıkacak. 

CHP'den sayım kararlarının kaldırılması hamlesi

CHP, 13 ilçede ilçe seçim kurullarının verdiği oy sayım kararlarının kaldırılması için İl Seçim Kurulu'na başvurdu.

Sözcü'den Ümit Türk'ün haberine göre, İstanbul’da 7 ilçede geçersiz oyların yeniden sayılmasına karar verilmesinin ardından Küçükçekmece, Beyoğlu, Başakşehir, Maltepe, Beykoz, Büyükçekmece, Çekmeköy, Eyüp, Fatih, Silivri, Tuzla ve Ümraniye olmak üzere 12 ilçedeki ilçe seçim kurulları, geçersiz oyların yeniden sayılmasına karar verdi. Çatalca da ise, ilçe seçim kurulu tarafından tüm oyların yeniden sayılması kararı alındı.

CHP Disiplin Kurulu Başkanı Doğuşcan Aydın Aygün, İstanbul’da 12 ilçede geçersiz oyların yeniden sayılmasına ilişkin alınan karar ile Çatalca’daki tüm oyların yeniden sayılmasına ilişkin alınan karara il seçim kuruluna başvurarak itiraz etti.

Dilekçede, 138 sayılı genelgenin 58. maddesi uyarınca öncelikle itiraz eden kişinin itiraza yetkili kişi olup olmadığının kontrolünün yapılması istenerek, “İlgili ilçe seçim kurulunun kararındaki AKP itirazı incelendiğinde, ‘Geçersiz oylar geçerli, geçerli oylar ise geçersiz sayılmıştır. İtiraz ediyoruz' şeklindeki itirazın bir gerekçe olmadığı ve delil ile desteklenmediği, hangi oy pusulasına hangi gerekçeyle geçerli ya da geçersizliği yönünden itiraz edildiğinin belli olmamasına rağmen AKP temsilcisi tarafından yapılan itirazın kabul edilmesi haksız ve hukuka aykırıdır” denildi.

AK Parti'den İmamoğlu açıklaması

AKP Genel Başkan Yardımcısı Mahir Ünal, YSK'nın kesin olmayan verilerine göre İstanbul'da seçimi kazanan Cumhur İttifakı'nın CHP'li ismi Ekrem İmamoğlu hakkında açıklama yaptı. Ünal, "Ekrem İmamoğlu; devam eden hukuki süreçten neden rahatsız?" diye sorarak, "Kendisi elinde belge sallayarak usulsüzlükten bahsediyor" iddiasında bulundu. 

Ünal kişisel Twitter hesabından İmamoğlu'nun "Mazbatamızı verin" açıklamasının ardından tweet'ler paylaştı. Ünal şunları kaydetti: 

"Sn.Ekrem İmamoğlu; devam eden hukuki süreçten neden rahatsız? Kendini Başkan ilan edip, bu sürecin durdurulmasını neye dayanarak istiyor? Kendisi elinde belge sallayarak usulsüzlükten bahsediyor."

"YSK itirazları dikkate almasın ve hukuki süreç durdurulsun ve “elim ayağa kaldırılsın” diyor. Bu tavır millet iradesine, hukuk devletine saygısızlıktır. Devlet adamlığı, hukuki süreci yok saymak, şaibe oluşturmak, “ben başkanım” diyerek meseleyi oldu bittiye getirmemektir."