İsrailli yetkili: Hizbullah lıderi Nasrallah'ı öldürmek isteseydik, gerçekten öldürebilirdik

İsrail Ordusu Askeri İstihbarat Birimi (AMAN) Araştırma Dairesi Başkanı Darur Şalom (Dror Shalom) Elaph gazetesine verdiği ve cuma günü yayımlanan röportajda, Hizbullah Genel Sekreteri Hasan Nasrallah’ın, İsrail’e savaş açması durumunda ‘Lübnan'ın tamamen kaybedeceğini’ söyledi. Şalom, Tel Aviv’in Nasrallah'a suikast düzenlemekle ilgilenmediğini belirterek, “Eğer onu öldürmek isteseydik, gerçekten öldürebilirdik” ifadelerini kullandı.

İsrailli yetkili: Hizbullah lıderi Nasrallah'ı öldürmek isteseydik, gerçekten öldürebilirdik
AMAN Araştırma Dairesi Başkanı Şalom, Hizbullah’ın İsrail ile savaş girmekten çekinmesine neden olan ‘büyük bir iç baskı’ altında bulunduğunu, fakat bu durumun ‘endişe verici’ olduğunu söyledi. Nasrallah’ın Suriye’de bir Hizbullah üyesinin öldürülmesine karşılık olarak bir İsrail askerini öldürme konusunda söylediklerini, ‘yükselmek’ olarak nitelendiren Şalom, Hizbullah’ın bir İsrail askerini öldürmeye çalışırken ‘yanlış bir şey yapabileceğini’ söyledi.
Hizbullah’ın geçtiğimiz günlerde bir İsrail askerini öldürmeye çalıştığını, fakat başarısız olduğunu belirten Şalom, “Hizbullah’ın yanlış bir davranışta bulunmasından ve hem Lübnan'ı hem de bölgeyi bitmeyen bir çatışmaya sürükleyeceğinden endişe ediyorum” şeklinde konuştu.
 
Şalom sözlerine şöyle devam etti:
 
“Nasrallah Lübnan’ı ve silah deposu olan tüm bölgelerini kontrol ediyor. Olası bir çatışma durumunda, Tüm bu füzeler üzerimize fırlatılmadan önce onları vuracağız.”
 
Yerleşim bölgelerindeki patlamalar
 
Beyrut Limanı’nda meydana gelen patlamada olduğu gibi ‘aşırı ihmalkar bir tutumla depolanan bu tehlikeli maddeler’ nedeniyle başka patlamaların da yaşanmasını beklediğini söyleyen Şalom,  bu patlamaların Lübnan'ın Hizbullah tarafından kontrol edilen farklı bölgelerinde gerçekleşebileceğini, fakat söz konusu patlamaların arkasında İsrail’in olmayacağını, zira ‘bu maddelerin yerleşim bölgelerinde ihmalkarca depolanması sonucu bu patlamaların meydana geleceğini’ açıkladı.
 
Nasrallah’ın gazetecileri, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu’ndaki konuşmasında bahsettiği Beyrut'un El Cenah Bölgesi’ndeki depoya davet edeceğinden emin olduğunu zira İsrail'in ‘gazetecilerin ziyareti öncesinde söz konusu bölgeden bazı ekipmanların nakledildiğini gözlemlediğini ve bunu herkese ispatladıklarını söyledi. Şalom, Hizbullah Genel Sekreteri’nin gazetecileri Netanyahu’nun konuşmasında bahsettiği diğer iki noktaya gitmelerine ise izin vermediğini vurguladı.
 
Nasrallah’a tuzak kurduklarını ve onun da bu tuzağa düştüğünü söyleyen Şalom, “Nasrallah’a onunla ilgili her şeyi bildiğimizi açıkladık” diye konuştu.
 
Sınırlara ilişkin tartışmalar
 
Lübnan ile İsrail arasındaki sınırların belirlenmesine yönelik 14 Ekim'de başlayan görüşmelerle ilgili olarak ise Şalom, bu görüşmelerin ‘Nasrallah'ın karşı karşıya olduğu baskının en iyi kanıtı’ olduğunu ve krizden çıkmasına yardımcı olduklarını söyledi.  İsrail'in ‘bu görüşmelerde barış anlaşması değil, daha çok doğalgaz konusunda mutabakata varmak ve ekonomiyi kurtarmak için’ bir arayış içerisinde olduğuna dikkati çeken Şalom, İsrail’in Hizbullah'ın müzakerelere verdiği desteğe şaşırmadığını vurguladı. Şalom, Lübnan hükümetinin Tel Aviv'le konuşmaktan korktuğunu, ancak artık ‘her şeye yön veren ‘ekonomi’ adında yeni bir denklemin’ olduğunu söyledi.

 

/Şarkul Avsat