İsrail- ABD'nin Suriye'den çekilmesi bölgede büyük bir stratejik kaymaya yol açacak

İsrail eski savunma bakanı Avigdor Liberman ABD Başkanı Donald Trump’ın Amerikan birliklerini Suriye’den çekme kararının İsrail’le İran destekli kuvvetler arasında büyük bir savaşa yol açabileceği uyarısında bulundu.

İsrail- ABD'nin Suriye'den çekilmesi bölgede büyük bir stratejik kaymaya yol açacak
İsrail eski savunma bakanı Avigdor Liberman ABD Başkanı Donald Trump’ın Amerikan birliklerini Suriye’den çekme kararının İsrail’le İran destekli kuvvetler arasında büyük bir savaşa yol açabileceği uyarısında bulundu.

Trump’in dün yaptığı “IŞİD’in yenilgiye uğratıldığı için Amerikan askerlerinin Suriye’yi terk edeceği yönündeki açıklama” ABD ve İsrail’li yetkililer başta olmak üzere büyük eleştirilerle karşılandı ve İran’ın Suriye’deki emelleri konusunda uyarılarda bulunuldu.

İsrail Radyosuna verdiği demeçte, “ABD'nin Suriye'den çekilmesinin, hem Lübnan'da hem de Suriye'de kuzeye doğru bir çatışma çıkma şansını önemli ölçüde artırdığı uyarısında bulunan Liberman, ABD’nin çekilmesinin Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad'ın, İran ve Lübnan terör örgütü Hizbullah'ın moralini artırdığı ve bu iki gücün iç savaşta Suriye rejimini daha güçlü destekleyeceklerini dile getirdi.

Hükümetin geçtiğimiz ay Gazze Şeridindeki şiddete tepkiyi protesto etmek için istifa eden Liberman, ABD kararının bölgede büyük bir stratejik kaymaya yol açacağını da belirtti.

“Söz konusu askerlerin Irak ile Suriye arasındaki geçişi denetleyen 2.000 asker olduğunu” dile getiren Liberman, “Şimdi İran, Irak ve Suriye arasındaki bitişik Şii topraklarından bahsettikleri ”uyarısında bulunurken, selefi savunma bakanı Moshe Ya’alon, İsrail’in kuzeyde “daha ​​karmaşık” bir güvenlik sorunuyla karşılaşacağını söyledi.

Twitter'da Perşembe günü, “Aktif politikamızı kırmızı çizgilerimize ve ulusal çıkarlarımıza uygun olarak sürdürürsek, yeni realiteyle başa çıkmak gücüne sahibiz” şeklinde görüş belirten Ya’alon, ABD'nin yerde birlikler bulunmasa da “harekete geçmesi ve etkilenmesi için birçok başka yola” sahip olduğunu belirtti.

Son yıllarda İran'ın Suriye'de askeri bir varlık oluşturma çabalarını ve Lübnan'daki Hizbullah'ın silah kaçakçılığı konusunda sürekli uyarılarda bulunan İsrail bu süre zarfında, İran'a bağlı hedeflere karşı  yüzlerce hava saldırısı gerçekleştirdi.

Perşembe günü Ordu Radyosuna konuşan İsrail Maliye Bakanı Moshe Kalon, “İsrail, İran’ın Suriye’ye girmesine izin veremez. Bunu önlemek için hemen hemen her platformda hareket edeceğiz, ”dedi.

ABD Başkanı Trump ile Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan arasında bir telefon görüşmesi sonrasında gelişen ABD'nin Suriye'den çekilmesiyle ilgili duyuru, Suriye'nin kuzeyinde IŞİD ile mücadele eden Kürt savaşçılarının kaderi konusunda da endişe kaynağı oldu.

İsrail Ulaştırma Bakanı Katz, ABD’nin çekilmesine ilişkin olarak İsrail radyosuna verdiği demeçte, “Kürtler açısından bakıldığında ciddi zararlar sözkonusu” dedi ve “Neyse ki bizim için İsrail Kürt değil” diye ilavede bulundu.