IŞİD'li teröristler Telafer'den kaçıyor

IŞİD'li teröristler Telafer'den kaçıyor

Telafer'i IŞİD'in kontrolünden çıkarmaya yönelik kara operasyonu dün başlarken son bir hafta içinde, Telafer’den kaçtığı belirtilen 50 dolayında IŞİD’li, Zumar ve Rabia nahiyeleri sınırında Kürdistan güvenlik güçleri tarafından yakalandı.

Rûdaw’a konuşan Şengal’deki bir güvenlik yetkilisi, Telafer’den kaçmaya çalışan IŞİD’lilerle ilgili, “Bazı IŞİD’liler küçük gruplar halinde Türkiye ve Suriye sınırına ulaşmaya çalışıyordu. Şimdiye kadar yaklaşık 50 kişiyi yakalandı." dedi. 

İsminin açıklanmasını istemeyen yetkili, yakalanan IŞİD’lilerin çoğunluğunun Telaferli Arap ve Türkmenlerden oluştuğunu, 3’ünün ise Avrupa vatandaşı olduğunu kaydetti:

Keske Cephesi Peşmerge Komutanı Kamil Herki, “Yaklaşık 4 aydır siviller Telafer’den kaçıyor. Sadece geçtiğimiz hafta yaklaşık 600 kişi ilçeyi terketti. Büyük çoğunluğu, IŞİD’in ilçeyi savunacağına inanıyordu. Şimdi ise umutları yok. Bu yüzden de peşmergenin denetimindeki sınıra yöneldiler” diye konuştu.

Komutan Herki, ilçeden kaçan bazılarının IŞİD’lilerin aileleri olduğunu belirterek, “Örneğin 3 oğlu IŞİD üyesi olan vardı. Ancak biz insani muamelede bulunduk” dedi.

Telafer Kaymakamı Abdulal Abbas, ilçe merkezinde az sayıda sivilin kaldığını ifade ederek, “Telafer’de yaklaşık bin dolayında IŞİD’li var. Onlardan da bazıları Telaferli ve kentin ileri gelen isimleridir. Bazıları Irak’ın diğer bölgelerinden, diğerleri de yabancı uyruklu. Yabancılar arasında Avrupa, Pakistan, Afganistan ve diğer bazı ülke vatandaşları var. Yabancı IŞİD’lilerden, aileleriyle birlikte kalanlar var” diye konuştu.

Kaymakam Abbas, örgüt mensuplarının çoğunluğunun, eş ve çocuklarını göçzede kılığında Kürdistan bölgeleri ile Musul’a gönderdiğini belirtti.