IŞİD'in 'Türkiye Vilayeti'nden Erdoğan'a bıçaklı tehdit

IŞİD üyeleri tarafından yayınlanan videoda kendisini 'Türkiye Vilayeti' olarak tanımlayan örgüt üyelerinin Türkiye'yi ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı tehdit ettiği görülüyor.

IŞİD'in 'Türkiye Vilayeti'nden Erdoğan'a bıçaklı tehdit

IŞİD üyeleri tarafından yayınlanan videoda kendisini 'Türkiye Vilayeti' olarak tanımlayan örgüt üyelerinin Türkiye'yi ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı tehdit ettiği görülüyor.

IŞİD gibi örgütlerin yayınladığı videoları inceleyen SITE Intelligence Group adlı kuruluşun internet sitesinde yer alan habere göre, örgüt üyelerinin yayınladığı video 5 dakika 2 saniyelik, 10 Temmuz 2019 tarihli videoda Türkçe konuşan örgüt üyesinin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı ve Türkiye’yi tehdit ettiği ifade ediliyor.

IŞİD, “Güzel Akıbet Takva Sahiplerinindir” başlıklı video serisinin yeni bölümünü yayınladı. Yeni bölüm örgütün ‘Türkiye Vilayeti’ adlı kolu tarafından paylaşıldı.

Bir önceki bölüm, Azerbaycan’dan yayınlanmıştı.

Videonun Türkiye’de çekildiği, bağımsız kaynaklar tarafından doğrulanmadı. Yüzü maskeli üç kişi farklı silahlarla kamera karşısında görüldü.

IŞİD’lilerin yanında Pika, AKM ve RPG 7 gibi silahların yanı sıra bir de bıçak olduğu gözlendi. Konuşmacı IŞİD üyesinin özellikle Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı tehdit ederken bıçağını havaya kaldırdığı görüldü.

Serinin diğer bölümleriyle aynı görsel efektlerin yer aldığı videoda Ebu Katade El Türki adındaki konuşmacı “İslam Ümmetinin içinde bulunduğu dağınıklık ve başıboşluk bataklığından sonra dağınıklığı toplayan” IŞİD’in ortaya çıkmasının ve onunla birlikte savaşmalarının Allah’ın bir lütfu olduğunu savundu.

Ebu Katade Türki’nin “Ümmetin Hilafet etrafında toplandığı” yönündeki ifadeleri grubun genel inancının bir yansıması olarak değerlendirildi. IŞİD, ilan ettiği ‘halifeliğe’ katılmayanlara karşı ‘kafir’ oldukları gerekçesiyle savaş yürütüyor.

Ebu Katade Türki, IŞİD’in Şeriat kurallarını uygulaması nedeniyle ‘daha önce örneği görülmeyen biçimde’ tüm dünya ülkelerinin toplanarak kendilerine karşı savaştığını iddia etti.

ABD öncülüğündeki NATO güçleri, 2001 yılından bu yana Afganistan İslam Emirliği Taliban Hareketine karşı savaşıyor.

Ebu Katade El Türki, dünyanın her tarafındaki savaşlarının amacını “kulları kullara kulluktan kurtarıp, kulların Rabbi olan Allah’a kul olmaya çıkarmaktır” ifadeleriyle özetledi.

El Türki şöyle devam etti: “Bizim savaşımız dünyalık bir şey elde etmek veya dünya rahatlığına ulaşmak için değil bilakis Allah’ın emrini yerine getirmek ve yeryüzünün her karışında onun hükümlerini hakim kılmaktır.”

IŞİD’in ‘Irak İslam Devleti’ adıyla sadece Irak’ta faaliyet gösterdikten sonra Suriye kolu olan Nusret Cephesi’nin Suriye’nin petrol bölgesi Deyr Ez Zur’u ele geçirmesinin ardından Nusret Cephesini feshederek kendi adını ‘Irak Şam İslam Devleti’ şeklinde değiştirip Deyr Ez Zur üzerinde hak iddia ettiği hatırlanıyor.

Beş dakikalık video daha sonra Erdoğan’ın ve ABD’nin tehdit edilmesi ve örgüt lideri Ebubekir Bağdadi’ye ‘biat’ yenilenmesiyle son buldu.

29 Nisan’da IŞİD lideri Ebubekir El Bağdadi’ye ait olduğu iddia edilen bazı görüntüler yayınlanmış ve IŞİD liderinin elinde ‘Türkiye Vilayeti’ yazan bir dosyanın olduğu görülmüştü.