‘IŞİD Suriye’de binlerce cesedi kratere attı’

‘IŞİD Suriye’de binlerce cesedi kratere attı’

İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW) IŞİD'in öldürdüğü kişilerin cesetlerini Suriye'nin kuzeydoğusundaki al Hota vadisindeki kratere attığını açıkladı.

Araştırmacılar 2014 yılında çekilmiş bir videoda IŞİD’lilerin, cesetleri 50 metre derinliğindeki kratere attığını gördükten sonra konuyu incelemeye başladı.

HRW, IŞİD'in bölgedeki hakimiyetinin sonlanmasından sonra kratere ceset atılmaya devam ettiğini düşünüyor ve yetkilileri bölgeyi inceleyerek bölgedeki cesetleri çıkarıp kanıtları toplamaya davet ediyor.

Bölge Türkiye destekli Suriye Milli Ordusu'na (SMO) bağlı grupların kontrolünde bulunuyor.

Bir dönem IŞİD'in kontrol ettiği bölgelerde bugüne kadar 20'den fazla toplu mezarda binlerce kişinin cesedi bulundu.

Suriye'de kaybolan ve öldürüldüğü düşünülen kişiler arasında aktivistler, insani yardım çalışanları, gazeteciler ve cihatçılarla ters düşen kişiler var.

IŞİD Suriye'nin batısından Irak sınırına kadar uzanan geniş bir coğrafyada 88 kilometrekarelik bir bölgeyi kontrol ediyordu.

IŞİD'in başkent ilan ettiği Rakka'ya 85 kilometre uzaklıkta olan vadi, eskiden doğal güzelliğiyle biliniyordu.

"Al Hota'ya atmakla tehdit"

HRW Suriye araştırmacısı Sara Kayyali, 2013 - 2015 yılları arasında IŞİD'in kontrolüne giren bölgenin o tarihten sonra korkunç bir şekilde anıldığını söylüyor:

"Orada ve diğer toplu mezarlarda olanları ortaya çıkarmak, IŞİD'in öldürdüğü binlerce insana ne olduğunu anlamak ve katillerden hesap sormak için kritik öneme sahip."

HRW tarafından bugün yayımlanan bir rapora göre bölgede yaşayanlar IŞİD mensupları, insanları "al Hota'ya atmakla" tehdit ettiğini söylüyor.

Bazıları vadide parçalanmış cesetler gördüklerini de hatırlıyor.

IŞİD'in kaydettiği ve sosyal medyada yayımlanan 2014 tarihli bir videoda, IŞİD tarafından öldürülen iki kişinin cesetlerinin kratere atıldığı görülüyor.

HRW araştırmacıları 2018'de bölgeye gittiklerinde dronelar kullanarak vadinin dibindeki su birikintisinde sekiz kişinin cesedinin yüzdüğünü görmüştü.

Araştırmacılar cesetlerin durumuna bakarak, bunların IŞİD'in bölgedeki kontrolünün sona ermesinden sonra atılmış olması gerektiği sonucuna varmıştı.

Jeolojik haritalar ve topografya modelleri vadinin, droneun ulaşabildiğinden daha derine gittiğini gösteriyor. Bu nedenle bölgede tespit edilemeyen daha fazla ceset olabilir.

HRW, bölgeyi kontrol eden hangi örgüt olursa olsun al Hota'yı bir suç mahali olarak incelemek, kayıpları tespit etmek ve ölümlerini araştırmakla mükellef olduğunu belirtiyor.

Bölge IŞİD'in ardından Demokratik Suriye Güçleri'nin, sonrasında da SMO'nun kontrolüne geçmişti.