İran'dan ABD'ye müzakere şartı

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, "Bıçak çeken bir ülkeyle müzakere yapmayız. Onlar ne zaman mantıklı konuşmaya başlarlarsa biz de müzakereye hazır oluruz" dedi.

İran'dan ABD'ye müzakere şartı

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, "Bıçak çeken bir ülkeyle müzakere yapmayız. Onlar ne zaman mantıklı konuşmaya başlarlarsa biz de müzakereye hazır oluruz" dedi.

Ruhani basına yaptığı açıklamada, ABD’nin küresel petrol pazarını kendi tekeline almak istediğini söyleyerek, "Bıçak çeken bir ülkeyle müzakere yapmayız" ifadesini kullandı.

ABD’nin İran karşısında yenildiğini belirten Ruhani, "Bıçak çeken bir ülkeyle müzakere yapmayız. Onlar ne zaman mantıklı konuşmaya başlarlarsa biz de müzakereye hazır oluruz" dedi.

ABD’nin tüm yaptırım ve baskılarına rağmen İran’ın komşu ülkelerle samimi ve çok iyi ilişkileri olduğunu belirten İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, Suudi Arabistan ve BAE’yi uyararak, "Eğer İran olmasaydı bugün Suudi Arabistan ve BAE var olamazdı. Onlar varlıklarını İran’a borçlular" şeklinde konuştu.

 

Ali Hamaney: Düşmanca girişimler cevapsız kalmayacak

İran’ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney ise ABD’nin İran petrolüne ambargo kararına ilişkin olarak, “Düşmanca girişimlerinin cevapsız kalmayacağı" şeklinde bir açıklama yaptı.

İran’ın lideri Ali Hamaney, ülkesinin ihtiyaç duyduğu kadar petrol ihraç etmeye devam edeceğini ve ABD'nin İran petrolünü sıfırlama girişimlerinin sonuçsuz kalacağını söyledi. 

İran lideri Hamaney, başkent Tahran'daki konutunda kalabalık bir işçi grubunu kabulünde yaptığı konuşmada, ABD'nin muafiyetleri sona erdirmesiyle ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Hamaney, "Onların çabaları bir sonuca varmayacak. İhtiyacımız kadar petrolü ihraç etmeye devam edeceğiz. Düşmanca girişimlerinin cevapsız kalmayacağını bilmelidir" dedi. 

ABD'nin İran'a diz çöktürmek istediğini dile getiren Hamaney, "İran'ın petrol ihracatını durduracaklarını hayal ediyorlar fakat güçlü milletimiz ve uyanık yetkililerimiz, eğer sıkı çalışırlarsa çıkmazları aşacaktır. Bu tür petrol satışlarına ne kadar az bağımlı olursak o kadar çok takdir edilecek ve bu bizim için daha iyi olacaktır" ifadelerini kullandı. 

ABD, İran’a yönelik uyguladığı yaptırımlarda 8 ülkeye verdiği muafiyetleri uzatmayacağını duyurmuş ve İran’dan boşalan petrol ihtiyacını Suudi Arabistan ve BAE’nin karşılayacağını açıklamıştı.