İran: Biden yaptırımları kaldırırsa Nükleer anlaşmaya harfiyen uyarız

İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif, Joe Biden’ın, yaptırımları kaldırması durumunda ülkesinin 2015 yılında imzalanan Nükleer Anlaşma’nın şartlarına harfiyen uyacağını açıkladı.

İran: Biden yaptırımları kaldırırsa Nükleer anlaşmaya harfiyen uyarız

İran’da yayımcısı devlet kurumları olan bir internet sitesine röportaj veren Zarif “Eğer Sayın Biden, ABD’nin yükümlülüklerini yerine getirirse biz de anlaşmadan kaynaklı sözlerimizi derhal yerine getiririz. P5+1 ülkeleriyle yapılan anlaşma çerçevesinde görüşmelere başlamak da mümkün olabilir” dedi.

“Amerika’nın, yeniden anlaşmaya nasıl dahil olacağına dair görüşmelere hazırız” diyen Zarif, “Durum birkaç ay içerisinde düzelecektir. Biden, tüm ambargoları üç başkanlık kararnamesiyle kaldırabilir” şeklinde konuştu.

İlk Sinyal Biden'dan Gelmişti

Joe Biden da daha önce yaptığı bir açıklamada İran’ın anlaşma şartlarını yerine getirmesi halinde Washington’un da 2015 yılında imzalanan anlaşmaya yeniden taraf olabileceğini açıklamıştı.

Zarif, ABD’nin anlaşmaya geri dönmesiyle ilgili olarak “Bu otomatik olarak gerçekleşebilir, bir şarta gerek yok. ABD, BM Güvenlik Konseyi’nin 2231 nolu kararı uyarından yaptırımları kaldırır biz de Nükleer Anlaşma’daki yükümlülüklerimizi yerine getiririz” dedi.