Irak’tan Türkiye’ye 'ihlalleri durdurun' çağrısı

Irak’tan Türkiye’ye 'ihlalleri durdurun' çağrısı

Irak Cumhurbaşkanlığı Türkiye’nin dün Süleymaniye’nin Kunemasi piknik bölgesinde gerçekleştirdiği hava saldırısına ilişkin açıklamada bulundu.

Açıklamada,Türkiye’nin Irak hava sahasını ihlal ederek gerçekleştirdiği saldırılar ile ulusal egemenliğinin ihlal edildiğini belirterek, ihlallerin durdurulması çağrısında bulundu.

Türkiye’nin hava saldırılarına ilişkin, “Bu eylemler iyi komşuluk ilkesi ve uluslararası sözleşmelerin açık bir ihlalidir” denildi.Türkiye’nin hava saldırılarına ilişkin, “Bu eylemler iyi komşuluk ilkesi ve uluslararası sözleşmelerin açık bir ihlalidir” denildi.

Açıklamada, tekrarlanan “Türk askeri operasyonları sonucu bazı silahsız sivillerin hayatını kaybettiği ve Irak hava sahasının ihlal edildiği” ifade edilerek, ulusal egemenliği etkileyen ihlallerin durdurulması ve Türkiye’nin Irak’ın egemenliğine saygı gösterilmesi istendi.

Irak Parlamnetosu Güvenlik ve Savunma Komisyonu Üyesi Abdulhalık Azzavi, 24 Haziran’da yaptığı açıklamada, Irak’ın Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi'ne kendi topraklarındaki saldırılara karşı şikayette bulunduğunu belirtmişti.

Türkiye ve İran’ın Bağdat büyükelçileri geçen hafta Irak Dışişleri Bakanlığına çağrılarak, sınırdaki bombalamalar için her iki ülkeye de nota verilmişti.

Türkiye’nin dün Süleymaniye’nin Kunemasi bölgesine düzenlediği hava saldırısında 1 kişi hayatını kaybetmiş, 6 kişi yaralanmıştı.