Irak’tan Ilısu Barajı uyarısı

Irak’tan Ilısu Barajı uyarısı

Irak Parlamentosu Tarım ve Su Kaynakları Komisyonu, Türkiye tarafından inşa edilen Ilısu Barajı’yla ilgili Bağdat yönetimine uyarıda bulundu.

Hükümete uyarıda bulunan Tarım ve Su Kaynakları Komisyonu, Ilısu Barajı’nın su tutmasıyla oluşacak tehlikenin göz ardı edilmemesini belirterek, Türkiye’nin bu adımını “felaket” olarak niteledi.

Komisyon Üyesi Ali El Bideri yaptığı açıklamada, “Türkiye hükümeti geçmişte Ilısu Barajı’nın sularını tutmaya başladı. Bu da Irak’ın payına düşen suyla ilgili olumsuz bir durum yaratacaktır. Hükümet ve Su Kaynakları Bakanlığı’nın uluslararası girişimlerde bulunup Türkiye’yle, Irak’ın payına düşen suyla ilgili anlaşması gerekiyor” dedi.

Barajın su tutmasıyla birlikte Dicle Nehri’nin debisinin ciddi oranda düştüğünü kaydeden El Bideri, “Bu Irak için bir felakete yol açacak” diye konuştu.

ILISU BARAJI

Şırnak ve Mardin il sınırları arasında Dargeçit ilçesinin 15 kilometre doğusunda, Dicle Nehri üzerinde yer alan Ilısu Barajı, 10,6 milyar metreküp depolama hacmi ile Atatürk ve Keban barajlarından sonra Türkiye'nin üçüncü büyük depolama hacmine sahip barajı olacak.

2008 yılında  temeli atılan baraj, 2019 Temmuz ayında su tutmaya başladı. 9 milyar metreküp suyla dolan barajdaki su seviyesi 120 metreye kadar yükseldi. Barajda 19 Mayıs tarihi itibariyle elektrik üretimine başlandı.

Barajın su tutmasıyla birlikte tarihi Hasankeyf ilçesi sulara altında kaldı.