Irak'ta hükümet karşıtı protestolar yeniden alevlendi

Irak'ta 1 Ekim 2019'da başlayan ve 25 Ekim'de şiddetlenerek ülkenin diğer illerine sıçrayan protesto gösterilerinin yıldönümü nedeniyle başta başkent Bağdat olmak ülkenin güneyinde halk sokaklara döküldü.

Irak'ta hükümet karşıtı protestolar yeniden alevlendi

Polis, güvenlik barikatını geçmeye çalışan ve taş atan protestoculara göz yaşartıcı gaz ve tazyikli suyla müdahale etti.

Dün akşam itibariyle geniş güvenlik önlemlerinin alındığı Bağdat'ın Allavi, Sinek ve Cumhuriyet köprülerinde meydana gelen şiddet olaylarında, 37 protestocununyaralandığı blldirildi.

Öte yandan Silahlı Kuvvetler Başkomutanı Sözcüsü Yahya Resul, yaptığı açıklamada 30’u aşkın güvenlik güçleri mensubunun yaralandığını belirtti.

Yahya Resul, barışçıl gösterilerin arasına sızan bazı kişilerin molotof kokteylleriyle güvenlik güçlerine saldırdığını savundu.

Irak'ta geçen yıl 1 Ekim'de işsizlik, yolsuzluk ve kamu hizmetlerindeki yetersizlik nedeniyle başlayan 25 Ekim'de şiddetlenerek ülkenin güneyine yayılan protesto gösterilerde 600'den fazla kişi hayatını kaybetmiş, 20 binden fazla kişi de yaralanmıştı.

Başbakan Mustafa Kazimi, göstericilerin öldürülmesinde rolü olanların tutuklanıp yargılanması için inceleme komisyonu kurulduğunu açıklasa da konuyla ilgili şu ana kadar herhangi bir sonuç alınamadı.