Iraklı güçlerden Kürt çiftçilere engel

Kerkük’ün Sergeran nahiyesinde tarlalarını süren Kürt çiftçiler, Kerkük Ortak Operasyonlar Komutanlığı tarafından engelleniyor.

Iraklı güçlerden Kürt çiftçilere engel

K24’e konuşan Sergeran çiftçileri temsilcisi Muhammed Emin, Kerkük Ortak Operasyonlar Komutanı Saad Harbiye’nin talimatının kendilerine ulaştırıldığını belirterek, “Bugün Irak ordusu tarafından Sergeran’a bağlı köylerdeki Kürt çiftçilere haber gönderilerek tarlalarını sürmeyi bırakmaları istendi” dedi.

Kararın amacının bölgeyi Araplaştırma ve Kürt çiftçiye eziyet vermek olduğunu vurgulayan Muhammed Emin, “Bu kararın önüne geçmek için çaba sarf edeceğiz. Fakat bu konuda Kürdistan Bölgesi Hükümeti’nin ve Kürt siyasi liderliğinin desteğime ihtiyacımız var. Bölgemizdeki Araplaştırmaya karşı koymamız için destek vermelerini bekliyoruz” diye konuştu.

Sergeran nahiyesindeki Kürt çiftçilere ait arazilerin işgal ve el koyma meselesi Baas rejimine dayanıyor. Baas rejimi, 1987 yılında ‘Kerkük’ü Araplaştırma Politikası’ adı altında Kürtleri Kerkük’ten çıkartırken, orta ve güney Irak’tan Arapları getirerek, Kürtlerin topraklarına yerleştirdi.

Sergeran nahiyesindeki 42 Kürt köyden 40’ı ‘Araplaştırma’ riskiyle karşı karşıya bulunuyor. Bu politika bu şekilde devam ettiği süreceği diğer Kürt köylerinin de işgal edileceği belirtiliyor.

Geçtiğimiz aylarda da ithal Araplar, Irak ordusunun desteğiyle Kürt köylerine girerek, işgal girişminde bulunmuştu.