Irak: Kürdistan Bölgesi’yle birlikte kampları kapatacağız

Irak hükümeti, önümüzdeki yılın başı itibariyle Kürdistan Bölgesi’yle birlikte göçmen kamplarını kapatmaya başlayacaklarını bildirdi.

Irak: Kürdistan Bölgesi’yle birlikte kampları kapatacağız

Dün yapılan Irak Bakanlar Kurulu toplantısında alınan önemli kararları açıklayan Kültür Bakanı Hasan Nazım, “Önümüzdeki yılın başında, Kürdistan Bölgesi Hükümeti’yle işbirliği içinde göçmen kamplarını kapatacağız. Önümüzdeki haftalarda hiçbir Irak vilayetinde göçmen kampı kalmayacak” dedi.

Bir aylık süre içinde yaklaşık 25 bin göçmenin evlerine döndüğünü kaydeden Bakan Nazım, bunun da Göç ve Göçmeler Bakanlığı ile emniyet kurumlarıyla işbirliği sayesinde olduğunu belirtti.

Önümüzdeki hafta Selahaddin vilayetindeki 3 kampın daha kapatılmasının kararlaştırıldığını ifade eden Nazım, “Bu şekilde göçmen krizi sona erecek. Şu an sadece Kerkük, Ninova ve Anbar’da 6 mülteci kampı var” diye ekledi.

Bakan Hasan Nazım, her gün göçmenlerin evlerine döndüğünü vurguladı.

Resmi olmayan rakamlara göre Irak’ta 5.5 milyon kişi göçmen konumunda. Ayrıca IŞİD’le savaş nedeniyle yaklaşık 1 milyon kişi Irak’ı terk ederek komşu ülkeler ile Avrupa’ya göç etti.

Kürdistan Bölgesi, IŞİD’in saldırılarıyla birlikte Iraklı yüzbinlerce göçmeni ağırladı. Ayrıca halen on binlerce Ezidi, Kürdistan Bölgesi’ndeki kamplarda kalıyor. Şengal’deki istikrarsızlık ve silahlı grupların varlığı, dönüşler önünde en büyük engel.