Irak güvenlik güçleri, Haşdi Şabi karargahına baskın düzenledi

Irak güvenlik güçleri, Haşdi Şabi karargahına baskın düzenledi

Irak’ın başkenti Bağdat’ta, Terörle Mücadele Kurumu ekipleri İran destekli Şii Haşdi Şabi karargahlarına baskın düzenledi.

Terörle Mücadele Kurumu’na bağlı bir güç, Yeşil Bölge’ye füze saldırısında bulunulduğu iddia edilen İran’a yakın Haşdi Şabi çatısı altındaki Hizbullah Tugayları’na (Ketaib Hizbullah) ait bir karargaha baskın düzenleyerek çok sayıda kişiyi gözaltına aldı.

“Irak’ta Haşdi Şabi milislerine yönelik en büyük operasyon” şeklinde verdiği haberde, üç üst düzey örgüt mensubunun da gözaltına alınanlar arasında yer aldığını bildirildi.

Hükümet yetkilisinin, 23 kişinin gözaltına alındığı bilgisini paylaştığı belirtildi.

Irak hükümetinden, söz konusu iddialara ilişkin henüz bir açıklama yapılmadı. Geçtiğimiz günlerde Bağdat’ta diplomatik temsilciliklerin bulunduğu korunaklı Yeşil Bölge’ye füze saldırıları gerçekleştirilmişti.

Öte yandan Irak Başbakanı Mustafa Kazimi tarafından, Haşdi Şabi Genel Başkanı’nın değiştirileceği ve yapı içerisindeki atamalarda da değişiklikler olacağı iddia ediliyor. Kazimi'nin bu hamlesiyle yapı içerisinde İran'a yakın radikal grupları pasifize edeceği ve söz konusu milis yapının hükümete entegre hale gelmesi için çabalayacağı yorumları yapılıyor.

Irak Başbakanı, göreve geldikten sonra Savunma Bakanlığı ve Terörle Mücadele Kurumunu da ziyaret etmişti.

 

(Kaynak Reuters)