Irak Cumhurbaşkanı: Peşmerge dışında herkes Şengal'den çekilsin

Irak Cumhurbaşkanı: Peşmerge dışında herkes Şengal'den çekilsin

Irak Cumhurbaşkanı Fuad Masum, Rûdaw'a verdiği röportajda peşmerge güçleri dışında kalan tüm güçlerin Şengal'den çıkması gerektiğini söyledi.

Fuad Masum, Haşdi Şabi'nin Kürdistan Bölgesinde bir olarak algılandığına yönelik bir soruya verdiği yanıtta Kürtlerin bu konuda haklı olduklarını fakat başından beri bazı anlaşmalara bağlı olduklarını vurguladı. Örneğin; etnik ve mezhepsel çatışmalara mahal vermemek adına Kürtlerin Heşdi Şabi’yle Musul’un merkezine girmemesi kararı. Kürt bölgelerinin Kürtler tarafından korunacağı, diğer kesimlerin müdahalesinin kabul edilmeyeceği konusunda anlaşıldığını ifade etti.

Masum, Şengal ile ilgili bir soruya da "Özellikle yönetimi belirlenen Şengal’de peşmerge dışında hiçbir tarafın kalmaya hakkı yok." dedi ve kalmaması gereken güçlere PKK'nin de dahil olduğunu ekledi. Masum, Kürdistan'ın bağımsızlık referandumuna ilişkin bir soruya da "Kürdistan’ın bağımsızlığı konusu, referandumla sonuçlanacak diye bir durum yok. Hesaplanması gereken birçok konu var. Önemli olan komşu ülkelerdir. Şimdiye kadar komşu ülkelerin destekleyeceğine dair bir durum söz konusu değil." diyerek komşu ülkelerin tavrının diğer ülkelerden daha önemli olduğunu ifade etti.

Irak'ın Kürt Cumhurbaşkanı Masum, Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde KYB'li Berhem Salih'i aday olarak önereceğini söyledi.