İngiliz SAS komandoları ile Peşmerge'den ortak IŞİD harekatı

İngiliz SAS komandoları ile Peşmerge'den ortak IŞİD harekatı

İngiliz Özel Hava Servisi (SAS) komandoları Peşmerge güçleriyle Kürdistan Bölgesi’nin dağlık bölgelerinde IŞİD’e karşı ortak kara operasyonu başlattı.

Daily Mail’in haberine göre, SAS komandoları Peşmegre güçleriyle birlikte Kürdistan Bölgesi’nde IŞİD’e karşı ortak operasyon başlattı.

İngiltere Savunma Bakanlığı’na dayandırılan haberde, geçtiğimiz 3 ayda SAS komandoları IŞİD’e karşı 10’dan fazla operasyon düzenlediği belirtildi. İngiliz güçleri birkaç kez de Suriye topraklarında gizli operasyon yaptı.

Operasyonlarda aralarından çok sayıda İngiliz vatandaşı IŞİD mensubu da öldürüldü.

Haberde, hapishanelerden kaçan mahkûmların çoğunun ülkeden kaçarak IŞİD’e katıldığı ve şu anda Kürdistan Bölgesi’ndeki dağlık alanlarında konuşlandığı belirtildi.

İngiliz güçleri ile Peşmerge 10 Nisan’da ortak operasyona başlamıştı. Daha sonra İngiliz güçleri takviye destek talep etti, bunun üzerine SAS komandoları Kıbrıs’tan getirilerek Kürdistan Bölgesi’nin dağlık bölgelerine yerleştirildi. 28 Nisan’da yürütülen başka bir operasyonda 10 IŞİD mensubu hayatını kaybetti.

Bölgede yürütülen bir diğer karar harekâtında İngiliz Hava Kuvvetlerinden destek istendi. IŞİD tarafından kullanılan mağaralar Paveway lazer bombalarıyla bombalandı. Hava operasyonunda 6 mağaraya saldırı gerçekleştirildi.

Mayıs ayında da IŞİD mensuplarına yönelik 5 kez operasyon düzenlendi. Silahlı İnsansız Hava Araçları’nın da (SİHA) kullanıldığı operasyon günlerce devam etti.

SAS ve Perşmerge güçlerinin yürüttüğü operasyonlar Haziran’da da devam etti.

İngiltere Savunma Bakanlığı, operasyonların titiz yürütüldüğünü sivillerin can güvenliğine dikkat edilerek her hangi bir kayıp yaşanmadığına dikkat çekti.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, 08, 10, 13, 23 ve 31 Haziran tarihlerinde Hellfire ve Paveway füzeleriyle IŞİD mevzilerinin bombalandığı belirtildi.

Yapılan operasyonlarda şu ana kadar aralarında İngiliz cihatçılarının da bulunduğu 100 kişi öldürüldü.

İngiltere Savunma Bakanı Ben Wallace, "Teröristlere ve sığınaklarına karşı düzenlenen başarılı operasyonlarımız için Kraliyet Hava Kuvvetleri (RAF) jetleri ve İnsansız Hava Aracı Reaper uçaklarının kullanılması, İngiltere'nin savunmasının asla uyumadığını ve halkımızı korumak için gereken adımları her zaman atacağının göstergesidir" diye açıklama yaptı.

Irak ve Suriye’de düzenlenen operasyonda 30 SAS komandosunun yaralandığı ifade ediliyor.

 

 

Rudaw