İngiliz Ortadoğu uzmanı: ABD Rojava Kürtleri'ne ihanet edecek

ABD’nin Suriye Kürtleri ile ilişkisinin “kesinlikle” sona ereceğini ileri süren ünlü İngiliz Ortadoğu uzmanı gazeteci Robert Fisk, Türkiye’nin öneminin Kürtlerin devletleşme amaçlarını engellediğini vurguladı.

İngiliz Ortadoğu uzmanı: ABD Rojava Kürtleri'ne ihanet edecek

İngiltere’nin ödüllü Ortadoğu uzmanı gazetecisi Robert Fisk, ABD’nin kesinlikle Suriye Kürtlerini yarı yolda bırakacağını, Türkiye’nin jeopolitik öneminin her zaman Kürtlerin devletleşme isteklerinin önünde bir engel teşkil edeceğini dile getirdi.

Rakka Operasyonu’nun hedefi İran

Rakka Operasyonu’nun hedefinde İran’ın olduğunu ileri süren Fiski, ABD’nin Ortadoğu’da İsrail ile birlikte suni bir cephe yaratmak istediğini belirtti. 

Fiski, en önemli gücünü Halk Savunma Güçleri’nin (YPG) oluşturduğu Suriye Demokratik güçlerinin öncülüğünde gerçekleşen Rakka Operasyonu’nun da bu amaca hizmet ettiğini ve Suriye ile Irak arasındaki bağlantıyı kesmeyi hedeflediğini dile getirdi.

ABD’nin Desteği, Suriye ile Irak’ın parçalanmasına hizmet ediyor

Qamişlo ile Haseke’nin büyük bölümünün Kürt toprakları olmamasına rağmen Kürtlerin her iki şehri de “Kurdistan’ın bir parçası olarak gördüklerini” iddia eden Fiski, bu nedenle ABD’nin Kürtlere verdiği desteğin Erdoğan ile bazı generalleri son derece rahatsız ettiğine dikkat çekti ve bu desteğin Irak ve Suriye’yi bölünmeye götürdüğünü vurguladı.

Kürtlere kesinlikle ihanet edilecek

Yazısının devamında bu durumun böyle devam etmeyeceğini ileri süren Fiski, ABD’nin eninde sonunda Kürtlere ihanet edeceğini iddia etti.

Daha önce Kissinger’in Saddam zamanında Kürtlere ihanet ettiği gibi, Trump’un da Kürtlere ihanet edeceğini iddia eden Fiski, bu iddiasını Türkiye’nin bölgedeki öneminin Kürtlerin devletleşme arzusunu engellemesiyle sonuçlanacağı tesbitiyle destekledi ve bu durumda adalet ve insan hakları gibi tüm kavramların unutulabileceğini vurguladı.