İngiliz Büyükelçi: Şengal Anlaşması acilen uygulanmalı

İngiltere’nin Irak Büyükelçisi Stephen Hickey, ülkesinin Erbil ile Bağdat arasında imzalanan Şengal Anlaşması’na destek verdiğini belirterek, anlaşmanın acilen uygulanması gerektiğini söyledi.

İngiliz Büyükelçi: Şengal Anlaşması acilen uygulanmalı

Gazetecilere açıklamalarda bulunan İngiltere’nin Irak Büyükelçisi Stephen Hickey, Erbil ile Bağdat arasında imzalanan Şengal Anlaşması’yla ilgili değerlendirmeler yaptı.

Stephen Hickey, Şengal’in durumunun normalleştirilmesine dönük imzalanan ve bölgenin yeniden imarı ile halkın evlerine dönüşünün yolunun açılmasını sağlayacak anlaşmaya destek verdi.

Erbil ve Bağdat hükmetlerinin ortak çalışması gerektiğini belirten Hickey, anlaşmanın Şengal’in korunması ve Ezidilerin dönüşünü sağlayacağını umduklarını ifade etti.

Anlaşmanın acilen uygulanması gerektiğini vurgulayan Büyükelçi Hickey, silahlı grupların  bölgeden çekilmesi gerektiğini belirtti.

Stephen Hickey, “Anlaşma gereği silahlı gruplar bölgeden çekilmeli. Silahlı grupların bölgeden çekildiğinden emin olmak için Birleşmiş Milletler (BM) ve ABD’yle yakından çalışacağız” dedi.

ŞENGAL ANLAŞMASI

Kürdistan Bölgesi Hükümeti ile merkezi Irak hükümeti arasında 9 Ekim’de gerçekleşen görüşmede, Şengal’de idari ve güvenlik alanlarında yeniden yapılandırma konusunda anlaşma imzalanmıştı.

Anlaşma kapsamında ayrıca, Şengal’in güvenlik ve idari yönetiminin gözden geçirilmesi ve yeniden imarı için Erbil ile Bağdat’ın ortak bir komite kurması kararlaştırılmıştı.

Anlaşmaya göre güvenlik; federal polis güçleri, Ulusal Güvenlik Müsteşarlığı ve Ulusal İstihbarat Servisi tarafından Peşmerge Güçleri’yle koordinasyon halinde sağlanacak.

Kürdistan Bölgesi ve Irak’ın işbirliği kapsamında bölgeye 2 bin 500 güvenlik gücü ataması yapılacak.

Erbil ile Bağdat yönetimi arasında tartışmalı bölgeler statüsünde bulunan Şengal, Ağustos 2014 yılında terör örgütü IŞİD tarafından işgal edilmişti. Kasım 2015'te Başkan Mesud Barzani’nin komutasında başlayan operasyonda Şengal IŞİD’ten temizlenmişti.

16 Ekim 2017 yılında Irak ordusu ve İran’ın desteklediği Haşdi Şabi’nin saldırılarıyla Şengal ele geçirilmişti.