İlham Ahmed: Kürdistan’ın Suriye’den ayrılacağı iddiaları yalandır

MSD Yürütme Kurulu Eş Başkanı İlham Ahmed, Suriye’nin birliği sağlamak için diyalog kurulmalıdır. Kürdistan’ın Suriye’den ayrılacağı ve Suriye’nin parçalanacağı iddiaları yalandı.

İlham Ahmed: Kürdistan’ın Suriye’den ayrılacağı iddiaları yalandır
Anha'da yer alan haberde,Demokratik Suriye Meclisi (MSD), Suriye krizinin çözümü için başlattığı Suriye ulusal kongresinin gerçekleştirilmesi hamlesi kapsamında paneller düzenlemeye devam ediyor. Kamişlo’da düzenlenen 8’inci panel Zana Salonu’nda gerçekleşti. Panele bölgenin ileri gelenlerinden 130 kişinin yanı sıra sivil toplum temsilcileri ve siyasi parti temsilcileri de katıldı.
 
Panelin ana teması Suriye krizinin çözümü için muhalefet ve Şam hükümetiyle kurulması gereken diyaloglar ve Kürt irliğinin Suriye krizine olası etkileri oldu.
 
Panelde konuşan MSD Yürütme Kurulu Eş Başkanı İlham Ahmed, Şam hükümetinin krize yaklaşımını eleştirdi. Şam yönetiminin halklar arasında fitne çıkarmaya çalıştığını ifade eden Ahmed, Kürt birliğinin Suriye krizinin çözümüne hizmet edeceğini söyledi. Suriye krizinin çözümü için diyalog kurmanın zorunlu olduğunu söyleyen İlham, “Suriye’nin birliği sağlamak için diyalog kurulmalıdır. Kürdistan’ın Suriye’den ayrılacağı ve Suriye’nin parçalanacağı iddiaları yalandır” ifadelerini kullandı.
 
Suriye muhalefetiyle kurulacak diyaloglar üzerine söz alan İlham Ahmed, “Bazı çevreler Türkiye’ye bağlı muhalefetle diyalogların kurulmasının mümkün olmadığını söyledi. Biz de bu kişilere diyoruz ki ‘Suriye krizini çözmek ve Suriye’nin işgal edilen tüm topraklarının kurtarılmasını istiyorsanız buyurun diyalog masasına oturalım’. Hatta Türk devletinin Suriye topraklarını işgal etmesine neden olanlarla dahi diyaloğa hazırız. Diyalog dışında bir seçenek askeri savaş anlamına gelir. Suriye hükümeti bu krizin devam etmesinin baş aktörüdür” dedi.
 
Türk devletinin Suriye’den çıkması halinde göçmenlerin evine dönebileceğini söyleyen İlham, “Türk devleti diyalog ve barışçı yollarla Suriye topraklarını terk etmelidir. Türk devleti çıktıktan sonra Suriye’nin durumu iyileşecektir. Suriye’deki siyasi görüşler arasında çok ciddi bir anlaşmazlık yoktur. DSG, Kürt birliğinin önündeki büyük engelleri kaldırdı” ifadelerini kullandı.