İki Kürt partiden devlete ve PKK’ye çağrı

İki Kürt partiden devlete ve PKK’ye çağrı

 PSK ve PAK, Diyarbakır’ın Kulp ilçesinde 5 sivilin hayatını kaybetmesi ile sonuçlanan patlamanın zamanlamasına dikkat çekerek, askeri operasyonların durdurulması ve silahların susturulması çağrısında bulundu.

Kürdistan Sosyalist Partisi (PSK) ve Kürdistan Özgürlük Partisi (PAK), ortak bir açıklama ile devletten askeri operasyonları durdurmasını, PKK’den de silahları susturarak ateşkes ilan etmesini istedi.

“Tüm silahlar susturulsun” bağlığıyla yapılan açıklamada, 8 Nisan 2020 günü Diyarbakır'ın Kulp ilçesinde, orman işçilerini taşıyan bir aracın geçişi sırasında meydana gelen patlamada 5 sivilin yaşamını yitirdiği hatırlatıldı.

Saldırının, “siyasi tutuklu ve hükümlülerin yeni infaz yasası kapsamına alınmasının toplumun geniş kesimlerince talep edildiği bir döneme denk gelmesinin düşündürücü olduğuna” dikkat çekilen açıklamada şu ifadeler yer aldı:

“Kulp’ta gerçekleşen ve 5 sivilin ölümüyle sonuçlanan bu saldırı, silahların susturulmasının yaşamsal önemini bir kez daha tüm yakıcılığıyla gündeme taşımıştır.

Tüm insanlığı tehdit eden koronavirüse karşı ayırımsız milyarlarca insanın seferber olduğu, tüm ülkelerde ‘evde kal’ çağrılarının ortak bir dile dönüştüğü bir süreçte, savaşın, çatışma ve silahlı eylemlerin devam ediyor olması, koronavirüs tehlikesinin yeterli derecede anlaşılmadığını göstermesinin yanı sıra Türkiye Devleti’nin Kürd ve Kürdistan sorununu şiddet temelinde çözme politikasında israr ettiğini ortaya koymaktadır.

Evet, zaman, silahları susturmanın zamanıdır. Bütün vicdanlarda yer eden bu talep artık duyulmalıdır.

Türkiye Devleti acilen askeri operasyonlara son vermeli, PKK de silahları susturmalı, ateşkes ilan etmelidir.

Kuzey Kürdistan ve Türkiye’de savaşın, çatışmaların ve şiddetin, sorunların siyasal, demokratik, sivil yol, yöntem ve araçlarla çözümünü engellediği, sorunların çözümsüzlüğünü daha da derinleştirdiği aşikardır.

Bu nedenle sorunun diyalog ve barışçıl yöntemlerle çözümü halklarımızın yararınadır ve silahların susturulması da bunun ilk adımıdır diyoruz.

Savaşa giden tüm ekonomik imkanlar koronavirüse karşı mücadelede kullanılmalıdır.”