İddia | IŞİD'in yeni lideri belirlendi: Ölçülü bir hatip, acımasız, otoriter ve oldukça sert

ABD Başkanı Donald Trump dün yaptığı açıklamada DEAŞ terör örgütü lideri Ebu Bekir el-Bağdadi’nin cumartesi akşamı ABD ordusu tarafından Suriye’de düzenlenen operasyonla öldürüldüğünü duyurdu.

İddia | IŞİD'in yeni lideri belirlendi: Ölçülü bir hatip, acımasız, otoriter ve oldukça sert

ABD Başkanı Donald Trump dün yaptığı açıklamada IŞİD terör örgütü lideri Ebu Bekir el-Bağdadi’nin cumartesi akşamı ABD ordusu tarafından Suriye’de düzenlenen operasyonla öldürüldüğünü duyurdu.

Bağdadi’nin ölüm haberinin ardından terör örgütünü kimin yöneteceği sorusunu akullara getirdi. Yapılan değerlendirmelerde Abdullah Kardaş'ın adı ön plana çıkıyor.

IŞİD’e yakın kaynaklara göre Bağdadi, geçen ağustos ayında örgüt liderliği için aday olarak Abdullah Kardaş’ı göstermişti.

Bağdadi’nin Kardaş’ı halefi ilan etmesi, nisan ayındaki son görüntülerinden neredeyse dört ay sonra gelmişti. Söz konusu görüntülerde Bağdadi, Paskalya Bayramı sırasında Sri Lanka'yı hedef alan ve IŞİD tarafından üstlenilen saldırıların ‘Bağuz’un kaybedilmesinin intikamı’ olduğunu söylemişti. ABD ise görüntülerin ardından Bağdadi’nin bulunması için daha çok çaba gösterileceği taahhüdünde bulunmuştu.

Kardaş ile Bağdadi arasında yaklaşık 16 yıllık bir tanışıklık bulunuyor. Irak’ın Basra kentinde ABD tarafından 2003’te kurulan Bucca Kampı'nda tanışan ikili uzun yıllar kampta kalmış, serbest bırakıldıklarında da IŞİD'ın ilk adımlarını atmıştı. 

Kardaş’ın kökeni, Türkmenlerin yaşadığı Musul’a bağlı Telafer ilçesine dayanıyor. IŞİD terör örgütünün merkezlerinden biri Telafer, Musul’un düşüşünün ardından nerdeyse örgüt liderlerinin kalesi haline geldi. Ancak Irak kuvvetlerinin şehre girmesinin ardından yüzlerce aşırılık yanlısı bölgeden kaçtı.

Irak Ulusal Güvenlik Servisi’nin terör ve terörist gruplar hakkındaki bir raporunda örgütün liderliğini Kardaş’ın devralmasının hedef gözetilmeden uygulanan şiddetti ‘çok tehlikeli’ bir aşamaya taşıyacağı  ve sivillerin intikam için hedef alınmasına sebep olacağı belirtildi.

Fransız Monte Carlo Radyo'nun haberine göre Kardaş’ın adaylığı, Irak’taki mezhep çatışmasını harekete geçiren terör eylemlerinin yeniden alevlenmesine neden olabilir.

Kardaş’ın Bağdadi'nin yerine geçme ihtimali, onu en sert ve en acımasız IŞİD liderlerinden biri olarak tanımlayan güvenlik servislerini huzursuz etti. Öyle ki Irak istihbarat servisleri, Kardaş’ın kişiliği nedeniyle eylemleri ve nerede olabileceği konularında alarma geçmiş durumda.

Iraklı Güvenlik Uzmanı Fazıl Ebu Ragif, Musul’daki İmam-ı Azam İslami İlimler Fakültesi'nden mezun olan Abdullah Kardaş'ın daha önce El Kaide’de görev yaptığını belirtti. Ragif'e göre babası görece “ölçülü” bir hatip olan Kardaş, IŞİD'ın iki numaralı ismi konumundaki Ebu Ali el-Enbari'ye de yakındı. Kardaş’ın acımasız, otoriter ve oldukça sert olduğunu vurgulayan Ragif, onun Musul düştüğü sırada geldiği yerde Bağdadi’yi karşılayan ilk isimlerden olduğu bilgisini verdi.