İçişleri Bakanı Ahmed: Şengal anlaşmasını uygulamaya başladık

İçişleri Bakanı Reber Ahmed, Kürdistan Bölgesi ile Irak hükümetleri arasında imzalanan Şengal anlaşmasının uygulanmaya başlandığını söyledi.

İçişleri Bakanı Ahmed: Şengal anlaşmasını uygulamaya başladık

Kürdistan Bölgesi İçişleri Bakanı Reber Ahmed, Irak Ulusal Güvenlik Müsteşarı Kasım Areci ve Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri'nin Irak Özel Temsilcisi Jeanine Hennis, Erbil ile Bağdat yönetimlerinin BM gözetiminde 9 Ekim'de imzaladıkları Şengal anlaşmasına ilişkin bir toplantı gerçekleştirdi.

Ahmed ve Areci, Erbil'de gerçekleştirilen toplantı sonrası basına yaptıkları açıklamada, Şengal anlaşmasının uygulanmasına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Ahmed, "Şengal anlaşması ve aşamalarının uygulamaya konulmasına başladık. Her iki taraf da, anlaşmanın tüm maddelerinin, olduğu gibi uygulamaya konulmasında mutabık kaldı. Şengal’in yeniden imarı, güvenliği, askeri tesisi ve anlaşma maddelerinin uygulanması için geçici olarak kısa süre içinde bir yol haritası oluşturulacak" diye konuştu.

Her iki tarafın da şu an için yeni bir Kaymakam atanmasına karar verdiğini aktaran Ahmed, "Şengal halkı dışında başka hiçbir güç, Şengal’in askeri güvenliğini ele alamaz. Dışarıdan gelenlerin Şengal’in geleceğinde yeri olmayacaktır" ifadelerini kullandı.

Ahmed, BM'nin söz konusu anlaşmada gözlemci olduğuna ve sürekli şekilde anlaşmanın uygulamaya konulmasını gözlemleyeceğine dikkati çekti.

Irak Ulusal Güvenlik Müsteşarı Areci de Irak'ın güvenliği açısından hassas bir yere sahip Şengal anlaşması için önemli bir yol kat edildiğine işaret ederek, "Şengal dosyası, hassas ve önemli bir dosya. Göçmenlerin evlerine dönmesi ve sivil hayata kavuşması. İlçenin güvenliğine zarar veren herkesi uzaklaştıracağız" şeklinde konuştu.