HWR: Musul'da bulunan bir toplu mezarda en az 3 bin cenaze var

Musul'un Elxefse ilçesinde toplu mezar bulundu. İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), "Irak bu toplu mezar için bir anıt yapmalı” dedi. Toplu mezarda 3 bin ile 25 bin insana ait cenaze olduğu tahmin ediliyor.

HWR: Musul'da bulunan bir toplu mezarda en az 3 bin cenaze var

İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), 5 yurttaşın Musul'un Elxefse ilçesine yakın bir köyde toplu mezar olduğunu bildirdiğini söyledi.

HRW Ortadoğu Temsilcisi Lema Feqi, bulunan toplu mezarın IŞİD'in insanlığa karşı işlediği suçların en önemli göstergesi olduğunu belirtti.

Lema Feqih, "Bir görgü tanığıyla konuştuk, bize o dönem halkın toplu olarak katledildiğini söyledi Bu suçu 35 metrelik bir çukur kazarak yapmışlar. Her hafta bunu tekrarlamışlar. 2014 yılının Haziran ayından 2015'in Mart ve Haziran aylarına kadar bu toplu katliamlar devam etmiş. Katledilen kişiler polis güçlerine, asayiş ve özel kuvvetlere mensup Sünni insanlardan oluşuyordu.” diye konuştu.

Lema Feqih sözlerine şöyle devam etti: "Bu toplu mezar Irak ile Suriye arasında bulunan 10 toplu mezardan biri. Ama bu en büyük toplu mezar olabilir. Her ne kadar toplu mezarda bulunan kurbanların sayısı tam olarak bilinmiyorsa da görgü tanıklarına göre binlerce insanın cenazesi toplu mezarda.

'Katledilenlerin sayısı 3 bin ile 25 bin arasında'

Lema Feqih son olarak şunları kaydetti: 'Görünüşe göre IŞİD tarafından yapılan en büyük toplu mezar. Irak hükümeti bunun üzerinde kapsamlı oalrak durmalı ve uluslararası teamillere göre halkla iletişim kurmalı. Yine bu toplu mezar için bir anıt inşa etmeli. Çünkü görgü tanıklarına göre bu toplu mezarda katledilen insanların sayısı 3 bin ile 25 bin arasında.'