Hüda Kaya: Referanslarını Saray’dan alanlar bize din öğretemez

HDP Milletvekili Hüda Kaya, TBMM’de yaptığı konuşmada AKP hükümetini dini siyasete alet etmekle suçladı, AKP sıralarından tepkiler yükseldi. Kaya, AKP sıralarına “Referanslarını saraylardan alanlar bize din öğretemezler” diye seslendi

Hüda Kaya: Referanslarını Saray’dan alanlar bize din öğretemez

TBMM’de konuşan HDP İstanbul Milletvekili Hüda Kaya, AKP’yi sert bir dille eleştirdi. Kaya, AKP’nin gündem saptırdığını kaydederek, “Dolar, altın pik yapmış, piyasalar dibe vurmuş, saraylarda ejder meyveleri yenirken evine ekmek götüremeyenlere keyif çayı atılan bir gündemde, gündemi saptırma noktasında çok başarılı bir AKP klasiğiyle daha karşı karşıyayız. Yeter ki içerideki çökmüşlük, çürümüşlük, batmışlık, iflaslık durumları halkın gündeminden saptırılsın”dedi.  Kaya, şimdi de bir Fransa, bir Macron ve bir de inançların saygınlığına sahip çıkmak, islama sahip çıkmak iddiasıyla gündemler doldurulmaya çalışıldığını belirtti.

İnançlara sahip çıktığını iddia eden AKP’nin nefret politikası uyguladığını savunan Kaya, “İnsanlar kimliklerinden ötürü, Kürt kimliğinden ötürü helikopterlerden atılıp öldürülürken, Alevilerin kapılarına çarpı işaretleri konulurken, ‘Affedersiniz Ermeni’ diye insanlar tahkir edilirken, kendi mezhep kimliğinden dolayı evladını kaybetmiş anneler alanlarda yuhalatılırken nefret politikasının ne demek olduğuna biz Türkiye’de, AKP döneminde yeterince şahit olduk” şeklinde konuştu.

“Hangi İslam’a karşısınız? IŞİD’in İslam’ına mı? El Kaide’nin İslam’ına mı? Taliban’ın İslam’ına mı? Muhammed Peygamber’in İslam’ına?” diye soran Hüda Kaya, şöyle devam etti: “‘Muhammed Peygamber’in İslam’ını savunuyoruz’ diyorsanız adaleti tesis edeceksiniz, özgürlükleri gerçekleştireceksiniz. Bu ülkeyi huzur ülkesi, barış ülkesi hâline getirmek zorundayız.”

Binlerce insanın hükümeti eleştirdiği için işinden olduğunu ifade eden Kaya, “İnsanlar sizleri eleştiriyor diye yüz binlerce insan işinden, ekmeğinden, mesleğinden ediliyor, açlığa mahkûm ediliyorsa sizler bunun vebali altındasınız. Bir muhasebe fırsatı, tekrar bir muhasebe yapalım. Barışı, adaleti, özgürlükleri ülkemizde gerçekleştirelim, bütün inançlara saygı duyalım, bütün dillere saygı duyalım. ”şeklinde konuştu.

Hüda Kaya’nın sözleri AKP sıralarından tepki çekti. Bunun üzerine Kaya, “Burada kimsenin kimseye din satma gibi bir derdi yok, hele ki AKP iktidarı. Referanslarını saraydan alanlar bizlere hiç din öğretemezler. Çünkü din saraylarda öğretilmez. ‘İtibarda israf olmaz’ diyen bir saray zihniyetine karşı israfın haram olduğunu söyleyen Muhammed Peygamberin mesajından dolayı siz savaş açıyorsunuz diyorum”

Kaya, konuşmasına şöyle devam etti: “‘Merhamet edin ki merhamet edilesiniz’ diyen bir dine karşı, sarayın inancı ne diyor: ‘Acımayın, acırsanız acınacak hale gelirsiniz’ diyor. İşte bunlar, bu inanca, bu dine saldırıdır, istismardır. Sadece maskeleri düşürüyorum, kimsenin kimseye din pazarladığı yok. Dindarım, vicdanlıyım diyorsanız, kardeşim ölüyor insanlar adaletsizlikten. İnsanlar ekmeksizlikten ölüyor, umudunu kaybetmiş, binlerce yüz binlerce insan cezaevlerinde haksız şekilde kırılıyor insanlar. Başörtüsü diyorsunuz, başörtülü kadınların zorla başının açılıp işkence edildiği bir ülke burası. Bize AKP iktidarı ne din öğretebilir, ne de vicdan öğretebilir.

/ Kronos34