Hollanda, AB'nin 'Bozkurtlar'ı yasaklayıp yaptırım listesine almasını istiyor

Fransa ve Almanya'nın Ülkü Ocakları'nı yasaklamasının ardından Hollanda'dan benzer ancak daha kapsamlı bir hamle geldi. Hollanda, Ülkü Ocaklarının Avrupa Birliği (AB) çapında yasaklanmasını ve yaptırımlar listesine alınmasını istedi.

Hollanda, AB'nin 'Bozkurtlar'ı yasaklayıp yaptırım listesine almasını istiyor

Hollanda’da hükümet ortağı üç parti ile muhalefetteki Sosyalist Parti tarafından ortaklaşa verilen önerge, parlamento gündemine geldi ve 150 üyeli Temsilciler Meclisi'nde 147 milletvekilinin oyuyla kabul edildi. Önergeye sadece Türkiye ve Fas kökenli seçmenlerin desteklediği DENK (Düşün) Partisi destek vermedi.

Fransa'nın Ülkü Ocakları'nı yasaklamasının ardından benzer bir kararın Hollanda'da alınmasını iktidardaki Özgürlük ve Demokrasi İçin Halk Partisi (VVD) milletvekili Bente Becker gündeme getirmişti.

BBC Türkçe'den Yusuf Özkan'ın haberine göre, VVD milletvekilinin önerisine, hükümet ortakları Hıristiyan Demokrat Partisi (CDA) ile Demokratlar 66 (D66) ile muhalefetteki Sosyalist Parti destek verdi. Dört partinin hazırladığı önergede Hollanda'da "Bozkurtlar" olarak bilinen Ülkü Ocakları'nın aşırı sağcı ve milliyetçi bir hareket olduğu ifade edildi.

Temsilciler Meclisi'nden geçen öneri Sosyal İşler ve İstihdam Bakanlığı tarafından incelenecek. Ardından Ülkü Ocakları'nın AB çapında yasaklanmasını isteyen öneri Hollanda Temsilciler Meclisi Genel Kurulu'nda bir kez daha oylanacak.

Önergeye destek vermeyen DENK Partisi Arnhem İl Başkanı Yıldırım Usta ise Ülkü Ocakları'nın yasaklanma talebinin Mart ayında yapılacak olan genel seçimlerle alakalı olduğu belirtti.