Heşdi Şabi’ye katılan Ezidilerin sayısı

Heşdi Şabi’ye katılan Ezidilerin sayısı

Heşdi Şabi’nin Şengal bölgesindeki bazı Ezidi yerleşim birimlerine saldırısıyla birlikte bazı Ezidi Kürtler Heşdi Şabi’ye katıldı.

Bir yılı aşkın süredir Almanya’da ikamet eden Mendkan Aşireti lideri ve Koço Köyü Muhtarı Nayif Casım Kasım, 10 gün önce Kürdistan’a döndü. Daha sonra Bağdat’a ziyarette bulunarak Heşdi Şabi’yle doğrudan görüştü. Şengal Komutanlığı’nda alay komutanı olan Nayif Casım Kasım, geçtiğimiz hafta da görevinden ayrılarak bir grup peşmergeyle Heşdi Şabi’ye katıldı.

Koço Köyü’nün önde gelen isimlerinden Kıçe Amu konuya ilişkin, “Nayif, Koço ve Şengal’de tanınan bir isim. 2003’te Baas rejiminin yıkılmasıyla Kürdistan Yurtseverler Birliği’ne (KYB) katıldı. 3 yıl sonra KYB’den ayrıldı, Kürdistan Demokrat Partisi’ne (KDP) üye oldu. Ancak bildiğimiz kadarıyla Nayif, Koço’nun peşmerge tarafından kurtarılmasından umudunu kesince bazı yetkililere kızdı” diye konuştu.

Kıçe Amu’ya göre, Nayif ve oğlunun Heşdi Şabi’ye katılmasıyla çok sayıda Ezidi de aynı fikre kapıldı:

“Hergün Duhok’taki kamplardan gençler onlarla irtibata geçip saflarına katılıyor. Şimdiye kadar yaklaşık 200 gencin katılım sağladığı söyleniyor.”

Heşdi Şabi’ye katılan kişilerden söz konusu şahsın oğlu Talib Nayif, “Bir süredir bölgemizin kurtarılmasını bekliyorduk. Heşdi Şabi’nin bu bölgeleri almaya çalıştığını görünce onlara katıldık” dedi.

2014 Ağustos ayındaki Şengal baskınında esir düşen Ezidilerin çoğu Koço köyündendi. Birçoğu orada toplu halde öldürülürken, birçoğunun da akıbeti halen bilinmiyor.


Peşmerge Güçleri Şengal Komutanı Kasım Şeşo, “Nayif’e yakınları ve köy halkı tarafından çok şikayeti yapılıyordu. Kızdığı için gidip Heşdi Şabi’ye katıldı yoksa duruşundan şüphemiz yok” diye konuştu.

Kasım Şeşo, “Babası gidince oğlu da gitti. Oğlu, gitmeyi istemediğini ancak babasının sözünden de çıkamayacağını söyledi bize” dedi.

Heşdi Şabi’ye katılımın 200’ü bulduğu iddiasının gerçeği yansıtmadığını söyleyen Şeşo, “Sadece Talip ve 9 peşmerge Heşdi Şabi’ye katıldı” diye belirtti.

Şeşo, kendi komutandaki 15 peşmergenin de Heşdi Şabi’ye katıldığını ifade etti.