Heşdi Şabi PKK'yi uzaklaştırdı

Heşdi Şabi PKK'yi uzaklaştırdı

Şii güç Heşdi Şabi, Şengal'de bazı bölgelerin kendi denetimine girmesi ardından PKK'ye bağlı güçleri bölgeden çıkardı.

Heşdi Şabi, Şengal'in batısında bulunan Gıruzer nahiyesi, Girzerk ve Siba Şeyh Hıdrı yerleşim birimlerine yerleşen Şengal Direniş Birlikleri'ne (YBŞ) bağlı güçleri bölgeden uzaklaştırdı.

Heşdi Şabi güçleri, 12 Mayıs'ta Şengal'in güneyinde başlattığı bir operasyon kapsamında, Bılec ve Gıruzer nahiyelerine bağlı 13 köy ve yerleşim bölgesini IŞİD'den kurtarmıştı. Operasyon kapsamında, Müslüman Kürtlere ait 3 köydede denetimi sağlamıştı.

Güney Kürdistan'ın toprakları olan söz konusu bölgelerin, Heşdi Şabi tarafından kurtarılması büyük tepkilere yol açtı.

PKK'ye bağlı Şengal Kalkınma Meclisi yetkilileri ve YBŞ, daha önce Rûdaw Medya Grubu başta olmak üzere, diğer medya kurluşlarına da Heşdi Şabi'ye bağlı olduklarına dair açıklamalarda bulunmuşlardı.

Bölgede bulunan PKK'ye bağlı güçler, Heşdi Şabi tarafından kurtarılan Şengal'in batısına yerleşti. Ancak bu gelişmeden bir gün sonra PKK'ye bağlı güçler, söz konusu bölgelerden çekilerek Peşmerge Güçleri’nin de bulunduğu Şengal'in diğer yerlerine geri döndü.

Rûdaw'a konuşan Heşdi Şabi Komitesi Başkan Yardımcısı Ebu Mehdi Muhendis, Iraklı güçlerle işbirliği içinde olduklarını ifade ederek, “Bölgede Peşmerge Güçleri ile işbirliğimiz çok iyi ancak Iraklı olmayan güçlerle hiçbir ilişkimiz yok” dedi.

Ebu Mehdi Muhendis, Şengal'de kurtarılan bölgelerin geleceğine ilişkin olarak, “Söz konusu bölgelerin geleceği belli. Biz sadece IŞİD'i buradan çıkarmaya geldik. Biz Iraklı bir gücüz ve verilen talimatları yerine getiriyoruz. Şimdi o bölgeleri Ezidilere teslim ettik. Onlar, orayı nasıl yönetecekleri konusunda özgürler” ifadelerini kullandı.

Muhendis'in bahsettiği Ezidiler, Heşdi Şabi güçlerine katılan Ezidiler. Köyleri kurtarılan halk ise, Heşdi Şabi'nin evlerine dönmelerine izin vermediğini ifade ediyor.

Siyasi uzmanlar, Heşdi Şabi'nin Şengal'de başlattığı operasyonun, İran'ın ‘Şii Hilali’ni  tamamlamak amacıyla düzenlendiğini belirtiyor.

Heşdi Şabi'nin Ezidhan Tugayları Komutanı Naif Casım ise, “Biz ne PKK’nin, ne onlara bağlı güçlerin, ne de Peşmerge Güçleri'nin bu bölgelere gelmesine izin vereceğiz. Hiçbir siyasi bir parti buraya gelemez. Bizim için PKK ile Peşmerge arasında bir fark yok. Buralar sadece Ezdilerin olacak, kendileri buraları yönetecek” şeklinde konuştu.

Heşdi Şabi içindeki en rütbeli Ezidi komutan olan Naif Casım, o bölgelerin geleceğine ilişkin ise, “Bu bölgeler, Ezidilerin ama Irak toprağı ve Irak'a bağlı kalmasını istiyoruz” dedi.

Şengal Asayiş Müdürü Kasım Sımo, PKK güçlerinin, Heşdi Şabi’nin Suriye'ye geçmesine izin vermediği konusunda bilgi sahibi olduklarını belirtti.

YBŞ'nin Şengal Komutanı Mazlum Şengali, güçlerinin Heşdi Şabi'nin kurtarıdığı bölgelere girdiğini doğrulayarak, “Şimdi kendi yerlerimize geri döndük. Orada sadece Ezidhan asayişine bağlı küçük bir güç kaldı. Ancak biz kendi isteğimizle geri çekildik. Zorla gönderilmedik” dedi.