Heşdi Şabi noktasına İHA'lı saldırı

Heşdi Şabi noktasına İHA'lı saldırı

Irak’ın Enbar kentinde Heşdi Şabi’ye ait askeri noktaya insansız hava araçlarıyla saldırı düzenlendi. Saldırıda 2 kişi hayatını kaybetti.

Rûdaw’a konuşan Enbar’ın Kaim ilçesi Kaymakamı Ahmed Dilemi, “Bugün akşam 18:00’dan sonra Heşdi Şabi’ye ait iki otomobil bilinmeyen İHA’lar tarafından hedef alındı. Saldırıda otomobiller tamamen yandı” dedi.

Ahmed Dilemi, saldırıda iki otomobilin vurulduğunu ve silah deposunun hedef alındığı iddialarını reddetti.

Heşdi Şabi Enbar Operasyonlar Komutanı ise yaptığı açıklamada, “Kime ait olduğu bilinmeyen iki adet İHA, Heşdi Şabi’nin Suriye sınırına 15 km mesafedeki 45. Tugayı’na bağlı bir noktayı bombaladı. Saldırıda Heşdi Şabi’nin iki üyesi öldürüldü ve iki otomobilde tamamen yandı” ifadelerini kullandı.

Heşdi Şabi 45. Tugayı’ndan yapılan açıklamada ise, saldırının Uluslararası Koalisyon Güçleri’nin Heşdi Şabi’yi zayıflatma çabalarının belgesi olduğu belirtildi.

Heşdi Şabi noktrasına İHA'larla saldırı düzenlendi

Heşdi Şabi’ye Yönelik Saldırılar

Heşdi Şabi'nin mühimmat depolarının bulunduğu Şuheda, Eşref, Sakr ve Beled üslerine, 19 Temmuz-20 Ağustos tarihlerinde hava saldırıları düzenlenmişti.

Irak'taki Heşdi Şabi Heyeti Başkan Yardımcısı Ebu Mehdi Mühendis de geçen Çarşamba günü yaptığı açıklamada, üslere yönelik saldırılardan ABD'yi sorumlu tutmuş, İsrail'e ait 4 insansız hava aracının Azerbaycan üzerinden ABD'nin Irak'taki filosuna bu yıl dahil edildiğini ve askeri üsler üzerinde uçuş yaptığını iddia etmişti.

Haşdi Şabi Heyeti Başkanı ve Irak Ulusal Güvenlik Danışmanı Falih Feyyad da aynı gün konuya ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, soruşturma sonucu saldırının dışarıdan planlandığının tespit edildiğini belirtmiş, Mühendis'in açıklamalarının ise Heşdi Şabi'nin resmi görüşünü yansıtmadığını ifade etmişti.

Irak Ulusal Güvenlik Danışmanı Feyyad, ABD ve İsrail'i açık bir şekilde suçlamaktan kaçınmıştı. 

Londra'dan yayımlanan Suudi Arabistan destekli Şarkulevsat gazetesi ise Batılı diplomatik kaynaklara dayandırdığı haberinde, Tel Aviv yönetiminin, ABD ve Rusya'dan aldığı onayla Irak'ta İran'a ait silah ve füze depolarına saldırılar düzenlediğini yazmıştı.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, salı günü Ukrayna'nın başkenti Kiev'de yaptığı açıklamada, Irak'ta bulunan İran'a ait askeri hedeflerin geçen ay İsrail tarafından vurulduğu imasında bulunmuştu.