HDP’ye alternatif yeni ‘Kürt partisi’ni kimler kuruyor?

HDP’ye alternatif bir “Kürt partisi” kurulacağı iddialarını değerlendiren HDP’li Gergerlioğlu, “meselenin can yakıcılığına değinmeyen tüm girişimlerin zaman kaybı” olacağını söyledi. PAK lideri Özçelik de, HDP’ye oy veren muhafazakar bir kısım ile yeni kurulan partilere giden oyların önünü almak için “bir plan” olabileceğini belirtti. Akademisyen Sefettin Neslinebi ise Kürtlerin sosyal siyasal ve kültürel haklarının karşılık bulamaması için “mütedeyin bir Kürt partisinin kurulmasının elzem” olduğunu savundu.

HDP’ye alternatif yeni ‘Kürt partisi’ni kimler kuruyor?

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun, 4 Kasım’da konuk olduğu bir Youtube kanalında, “HDP'ye alternatif bir Kürt partisi kurdurmak için harekete geçtiler. Bunu iyi biliyorum” şeklindeki açıklaması, Türkiye siyasetinde ve özelikle de Kürt toplumu içerisinde yeni bir soru işaretine neden oldu.  

Kılıçdaroğlu’nun bu sözlerinden sonra en net ifadelerle yeni bir partinin kurulacağını beyan eden açıklama ise AK Partili Ağrı Belediye Başkanı Savcı Sayan’dan geldi.

Sayan, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, “HDP’ye karşı birleşen, terörü red eden,mütedeyyin, muhafazakar, Vatanın birlik ve beraberliğine tam destek veren Kürt siyasetçiler yeni bir parti kurup Cumhur ittifakına destek verecekler... Taze ve kesin bilgidir... Haydi hayırlısı...” dedi.

Yeni partiyi kimler kuracak?

Sözü geçen partinin kim veya kimler tarafından, ne zaman ve nasıl kurulacağı, amaçları, misyonu ve daha birçok soru henüz gün yzüne çıkmış değil.

Sayan: Biz işin dışındayız

Konu hakkında Rûdaw’a konuşan Savcı Sayan da, şu an paylaştığı bilgiler dışında farklı ayrıntılar paylaşmayacağını söyledi.

Sayan, böyle bir partinin HDP’ye alternafit olacağına işaret ederek, “Kürtler artık terörden bezmiş durumda. Bulundukları tüm ülkelerde terörden çok çektiler ve bu bizi 100 yıl geriye götürüyor. Silahla ve savaşla Kürtler adına demokratik mücadele olmaz ve İnşallah bu hareket başarılı olur” dedi.

Savcı Sayan, “yeni oluşuma dair bir takvim varmı” sorusuna ise, “Biz işin dışındayız. Dolayısıyla partiyi kuracak olan kişiler ayrıntıları daha iyi biliyor. Ben aldığım kesin duyumu paylaştım ki çok önemli bir bilgi bu” şeklinde yanıt verdi.

HDP’li Gergerlioğlu: Sadece zaman kaybıdır

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu ise böyle bir çalışmadan haberleri olmadığını söyledi.

Rûdaw’a konuşan Gergerlioğlu, “İktidar HDP’ye yönelik sindirme, baskılama, sindirme ve çökertme politikasını devam ettiriyor. Bu bir gerçek. “Terörist” ilan etmiş ve gördüğümüz kadarıyla silmek istiyor. Bunun neticesinde de kafasında bir takım planlar kurmuş olmalı, bunu bilemiyoruz. Ama aslında Kürt meselesini esasından almayan her adım akamete mahkumdur. Sonuçta Kürt meselesi nereden çıkmışsa oradan çözülmelidir” dedi.

“İktidarın deseklediği yeni bir parti ile yeni bir süreç başlatılabilir mi?” sorusuna Gergerlioğlu, şu yanıtı verdi:

“Ülkede şöyle bir anekdot vardır. Türk siyasi tarihinde bürokratların ‘ne sorun varsa onu da biz çözeriz’ şeklinde açıklamaları olmuştur. Her meselenin çözümü bizdedir, biz kendi anahtarımızla açarız şeklinde. Meselenin derinliğine, önemine ve can yakıcılığına değinmeyen her girişim sonuçta bir zaman kaybıdır. Kendi fakasında birilerini dervedışı bırakabilir ama sonuçta ortada kronik bir yara var ve bu yarayı gözardı ederek, kendi kednine gelin-güvey olarak bir meseleyi çözmeye çalışmak sadece zaman kaybıdır.”

“Böyle bir parti kurulursa bu Türkiye’de Kürt toplumu, HDP’yi ve seçmenini etkiler mi?” sorusuna Gergerlioğlu, “İster istemez biraz yansıları olur. Çünkü bu tür çalışmalar şu ana kadar çok yapıldı, kısmi belki etkileri olabilir. Ama sorunu kalıcı olarak çözmeyi geçiktirmeyi sağlar ancak, başka birşey olmaz. Sorun hakka hukuka dönmektir, eşit vatandaşlıktır, yaratılıştan gelen hakların tanınmasıdır. Dilleri, ırkları hasım olarak görmemektir. Bunlar yapılmadığı müddetçe bu sorun çözülmez ve malesef böyle yüz yıllarca sürer gider. Demekki iktidar kendi kafasına göre bir takım çözümler peşinde. Tabi bunu bilemiyoruz. Ama bu tür demeçler duyunca tabiki belkide birileri birşeyler tezgahlıyor ama buradan çok önemli bir sonuç çıkmaz” şeklinde yanıt verdi.  

PAK lideri Özçelik: Bazı Kürtler yeni kurulan DEVA ve Gelecek Partisi’ne yöneldi

Kürdistan Özgürlük Partisi (PAK) Genel Başkanı Mustafa Özçelik de HDP’ye alternatif yeni bir parti kurma çalışmaları hakkında bilgi sahibi olmadıklarını söyledi.

Mustafa Özçelik, Kürt partiler arasındaki bölünmüşlüğün Kürtlere zarar verdiğini vurgulayarak, “Kürdistani çizgide siyaset yapan mevcut Kürt partileri ulusal demokrat bir çizgide siyaset yapan yeni bir partide bir araya gelebilir. Bu parti Kürtlerin ulusal haklarını programına alıp siyaset yapmalı” dedi.

Özçelik, sorunun Kürtler adına siyaset yapacak gruplar tarafından çözülemeyeceğini ancak Kürtlerin bu sorunu çözebileceğini ifade etti.

Mustafa Özçelik, “Yeni parti kurma çalışması varsa eğer tek hedefi HDP değildir. Bildiğiniz gibi AK Parti’ye oy veren bazı Kürtler yeni kurulan DEVA ve Gelecek Partisi’ne yöneldi. HDP’ye oy veren muhafazakar bir kısım ile birlikte bu iki partiye giden oyları önünü almak için bir plan olabilir. Aynı şekilde Kürtlerden CHP ve İYİ Parti’ye kayacak oyların da önünü almak için olabilir” değerlendirmesinde bulundu.

Akademisyen Neslinebi: Böyle bir parti elzemdir

Akademisyen Sefettin Neslinebi ise “Türkiyenin içinde bulunduğu siyasi şartlar, ekonomik kriz, hak ve özgürlüklerin korunması ve herkesi için adalet ilkesinin endişe verici bir boyutta olması ve bütün bunlarla birlikte Kürtlerin sosyal siyasal ve kültürel haklarının insani hak tamelinde karşılık bulamaması mütedeyin bir Kürt partisinin kurulmasını elzem kılmaktadır” dedi.

Neslinebi, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın reform konusunda açıklamaları ve Adalet  Bakanı Abdülhamit Gül’ün adalet alanında yapılmasını öngördükleri düzenlemeler hakkındaki sözlerinin, Türkiye’de ciddi yeni bir vizyon ve düşünsel reforma ihtiyaç duyulduğunun açık kanıtları olduğunu belirtti.

“Kurulacak mütedeyin Kürt Partisi HDP’ye alternatif mi olacak?” sorusuna Neslinebi, şu yanıtı verdi:

“Kurulacak mütedeyin Kürt partisinin İslami referanslarlara dayanmaktan ziyade İslam temelli ve uluslararası insan hakları normlarına göre siyaset yapacağını düşünüyorum. Böyle bir parti, HDP’ye alternatif oluşturma çabasından ziyade HDP’nin karşılayamadığı bir siyasi alanı doldurmaya yönelik olacak, dolayısıyla özellikle Kürt’lerin insani sosyal siyasal ve kültürel haklarının savunulması konusunda yakın düşüncelere sahip olsa da ilkesel olarak farklı olacak kanaatindeyim. Zira HDP halkların kardeşliği ve uluslararası hak ve özgürlüklerin korunup yaygınlaşmasını sol bir perspektifle yaklaşırken kurulacak mütedeyyin Kürt partisi uluslararası hak normlarının yanında İslami referanslarla savunulan hal ve özgürlüklerin korunmasına yönelik bir bakış açısına sahip olacağını düşünüyorum. Yeni Kürt partisinin Türkiye’deki hak ve özgürlükleri bir bütün olarak ele almakla birlikte özellikle kendilerini siyasi olarak temsil edilmediklerini hissettikleri dindar Kürtlerin muhatap gördükleri bir siyasi parti olma hedefinde olacağı kanaatindeyim.”

Böyle bir parti kurulacaksa, ilkeleri ile örtüşen bütün siyasi partilerle itifak kurabileceğini ifade eden Seyfettin Neslinebi, “Fakat Savcı Sayan’ın iddia ettiği gibi bu hali ile hele hükümet ortağı MHP Genel Başkanı Sayın Devlet Bahçeli ve suçu ispatlanmış olan bir kişi olan Alaattin Çakıcı’nın karşılıklı açıklamaları ortadayken ve hükümetten şuana kadar buna dair bir açıklama ya da tepkinin gelmemiş olması kurulacak mütedeyin Kürt partisinin Cumhur İttifakını destekleyebileceğini zannetmiyorum” diye konuştu.

Neslinebi, “Cumhur İttifakından ziyade bahsettiğimiz ilkelerle örtüşen bir siyasi perspektif izlenimi veren DEVA Partisi ile ittifak kurabileceği kanaatindeyim. Zira DEVA Partisi gerek Türkiye’nin siyasi sıkışıklığının ortadan kaldırılmasına yönelik ortaya koyduğu çözüm önerileri ve bununla birlikte bana göre Türkiye’nin temel meselesi olan Kürtlerin sosyal siyasal ve Kültürel haklarının karşılanması doğrultusunda şimdiye kadar geliştirmiş olduğu dil ve yaklaşım tarzı kurulacak mütedeyyin Kürt partisinin ilkesel perspektifine en yakın olduğunu düşünüyorum” dedi.

/ Rudaw