HDP'nin yürüyüşünü engelleme: Edirne'ye kısıtlama Van'a giriş yasağı

HDP'nin yürüyüşünü engelleme: Edirne'ye kısıtlama Van'a giriş yasağı

HDP, son yıllarda üzerinde artan baskılara, gözaltılara, tutuklamalara, üyelerinin vekilliklerinin düşürülmesine karşı sokağa iniyor. Parti15 Haziran’da iki koldan Ankara’ya doğru başlatacakları yürüyüşün son hazırlıklarında. HDP’li vekiller, yürüyüşleri ile Edirne’den Hakkari’ye tüm halkları buluşturmayı hedeflediklerini söylüyor. 

HDP’nin ayın 15’inde başlatacağı yürüyüşe ilişkin açıklama yapan Edirne Valiliği, 14-17 Haziran tarihlerinde kente girişlerin sınırlandırıldığını açıkladı.  Van Valiliği ise, HDP'nin hazırlığını yaptığı demokrasi yürüyüşünü engellemek için kente giriş-çıkışları yasakladı.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Merkez Yürütme Kurulu (MYK) partili belediyelerine atanan kayyımlar ve belediye eşbaşkanlarının tutuklanmasının ardından Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eşbaşkanı ve Halkların Demokratik Partisi (HDP) Hakkari Milletvekili Leyla Güven ile Diyarbakır Milletvekili Musa Farisoğulları’nın vekilliklerinin düşürülmesi üzerine “Darbeye karşı demokrasi yürüyüşü” kararı aldı.

15 Haziran’da startı verilecek yürüyüşün bir kanadı HDP eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın tutuklu olduğu Edirne’de diğer kanadı Leyla Güven’in milletvekili seçildiği Hakkari’den yola çıkacaktı.

Edirne Valiliği, HDP'nin yürüyüş kararının ardından aldığı kararla 14-17 Haziran tarihleri arasında il geneline girişlerin sınırlandırıldığını açıkladı.

İki HDP, bir CHP milletvekilinin vekilliklerinin düşürüldüğüne yer verilen açıklamada, “Bu tür eylemlerin Edirne'de düzenlenmesi durumunda karşıt görüşlü gruplar arasında gerginliklerin yaşanabileceği, şiddet içerikli sokak eylemlerinin meydana gelebileceği, katılımcılar ile diğer vatandaşlar arasında sözlü ve fiziksel olayların meydana gelebileceği, kamu düzeni ile güvenliğinin tehlikeye düşebileceği, koronavirüsle mücadeleyi zafiyete uğratabilecek şekilde kişiler arası teması” arttıracağına yer verildi.

Valilik açıklamasının devamında, şu ifadelere yer verdi: "Bu ve benzeri istenmeyen olayların önüne geçilebilmesi, tesis olunan huzur ortamı ile milli güvenlik ve kamu düzeninin bozulmaması, cumhuriyetin temel nitelikleri, devletin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğü, başkalarının hak ve özgürlüklerinin korunması, Kovid-19 salgınının yayılmasının önlenmesi, genel sağlığın korunması amacıyla, 14 Haziran saat 08.00'den, 17 Haziran saat 08.00'e kadar üç gün süreyle, Edirne'de ve bazı illerde toplanma çağrılarıyla ilgili il dışından ilimize gelmek isteyen kişilere müsaade edilmeyerek, ile girişlerin sınırlandırılmasına karar verilmiştir."

Açıklamada, Edirne'de ve bazı illerde toplanma çağrılarıyla ilgili il sınırları içerisinde düzenlenebilecek her türlü toplantı ve gösteri yürüyüşü, miting, açık hava toplantısı, yürüyüş, protesto ve oturma eylemi, açlık grevi, stant açma, çadır kurma, imza kampanyası, konser, şenlik, el ilanı, bildiri, broşür dağıtma, afiş poster asma gibi etkinliklerin yasaklanmasına, alınan ve ilan olunan karar ve tedbirlere uymayanlar hakkında adli ve idari işlem yapılmasına karar verildiği bildirildi.

Van Valiliği, Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) Hakkari ve Edirne'den başlatacağı yürüyüşün Van ayağını engellemek için İl Hıfzıssıhha Kurulu'ndan karar alarak kente giriş ve çıkışları yasakladı. 

Koronavirüs tedbirleri kapsamında alındığı ileri sürülen kararda şu ilginç ifadeler yer aldı:"Her türlü açık alanlarda yapılması planlanan eylem/etkinlikler ile bu eyleme destek vermek amacıyla il sınırlarımıza gelen şahısların ve araçların ilimiz sınırları içerisine girişleri ve başka illerde gerçekleşmesi planlanan eylem/etkinliğe katılım amacı ile ilimizden çıkışları yasaklanmıştır. İl sınırlarımız içinde araç, yaya vb. şekilde toplu olarak bulunulması/dolaşılması kısıtlanmıştır. İl sınırlarımız içinde karşılama ve uğurlama adı altında yapılabilecek her türlü etkinlik veya toplu hareketler kısıtlanmıştır. İl sınırlarımız içinde vatandaşlarımızın bir araya gelebileceği her türlü toplu faaliyet, hareket, gösteri, organizasyon vb. etkinlikler kısıtlanmıştır. İl sınırlarımız içinde yapılacak tüm açık hava toplantıları kısıtlanmıştır. İlimizin sınırları içinde (Görevli kamu kurumları hariç olmak üzere) yüksek sesle anons, duyuru vb. ses sistemlerinin kullanımı yasaklanmıştır."