HDP'den yerel seçimlerde Kürdistani partilere ittifak mesajı

Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) 6. kuruluş yıldönümünde Eş Genel Başkan Pervin Buldan, HDP’nin yerel seçim gündemine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

HDP'den yerel seçimlerde Kürdistani partilere ittifak mesajı
Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) 6. kuruluş yıldönümünde Eş Genel Başkan Pervin Buldan, HDP’nin yerel seçim gündemine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Yeni Yaşam gazetesi yayın yönetmeni Çağdaş Kaplan’a konuşan Pervin Buldan, HDP’nin aradan geçen 6 yılda tüm saldırılara rağmen hala Türkiye halklarının umudu olduğunu söyledi.

Yerel seçimlerde en az 150 belediyeyi kazanacaklarını vurgulayan Buldan, "Kazanamayacağımız yerlerde de AKP’yi geriletmek gibi bir hedefimiz var." ifadelerini kullandı.

"Bu ittifaka aynı zamanda ulusal birlik perspektifiyle yaklaşılması gerekiyor"

Nasıl bir ittifak stratejisi izleyeceklerine dair de değerlendirmelerde bulunan HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, bu konu da Kürdistani partilerle ittifak mesajı verdi ve ekledi:  

"Meclis’teki muhalefetten çok büyük beklentimiz yok, bizim için önemli olan toplumsal muhalefettir. Bölge açısında şunları ifade edebilirim: Genel seçimlerde Kürdistani partilerle yeterince gerçekleştiremediğimiz geniş ittifakı yerel seçimlerde mutlaka gerçekleştirmemiz gerekiyor. Ayın 20’sinde bu partilerin temsilcileri ile bir toplantımız olacak. Bu ittifak bizim açımızdan önemli. Bunun sadece bir seçim ittifakı olarak görülmemesi gerekir. Bu ittifaka aynı zamanda ulusal birlik perspektifiyle yaklaşılması gerekiyor. Türkiye’nin batısında da demokrasi güçleri ile her ilin kendi yapısını da göz önünde bulundurarak diğer siyasi partilerle de merkezi anlamda değil ama yerel anlamda bir ittifakın gerçekleşebilmesi için çok yoğun bir çalışma yapacağız. Saadet Partisi, CHP gibi partilerle yerellerde nasıl bir güç birliği ortaya çıkartabiliriz, bunları önümüzdeki günlerde netleştirmeye çalışacağız. HDP birçok kentte kilit noktada. HDP’nin içinde olmadığı bir güçbirliğinin başarılı olmayacağı da ortada. Örneğin İstanbul’da 1 milyon oyumuz var ve anahtar bir partiyiz. Tüm bunlar değerlendirilecek."

Erdoğan’dan yerel seçimlerden önce kayyum mesajı

Mart 2019 yerel seçimlerine ilişkin Kayseri'de 13 Ekim’de halka hitap ederken değerlendirmede bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Son 17 yıldır anamuhalefet partisinin en büyük başarısı nedir, her evden bir oy diyerek bölücü örgütün güdümündeki partiyi Meclis'e sokmak. Şimde yerel seçimlerde kimi belediyeleri yine onlara peşkeş çekmeye hazırlanıyorlar. Buradan sesleniyorum; eğer teröre bulaşmış olanlardan kalkıp da belediye başkan adayları yapanlar çıkaracak olursa bilsinler ki kayyum atanan yerlerdeki ilkemiz neyse aynısını işleteceğiz." uyarısında bulunmuştu.

94 belediyeye kayyum

Demokratik Bölgeler Partisi, 30 Mart 2014 yerel seçimlerinde partinin 102 belediyede seçimi kazanmıştı. Bu sayının daha sonra DBP’ye geçen 4 belediye ile sayısı 105’e çıkmıştı. Ancak İçişleri Bakanlığı’nın 11 Eylül 2016’da başladığı kayyum atamaları ile Diyarbakır, Mardin ve Van büyükşehir belediyeleri ile Hakkari, Siirt, Şırnak ve Batman il belediye başkanlıkları görevden alındı. Belediye başkanlarının yerine vali ya da vali yardımcıları kayyum olarak atandı. Böylelikle 105 belediyeden 94’üne kayyum atandı.