HDP’den Şengal Anlaşmasına ilişkin açıklama: Şengal halkının iradesini tanımıyor

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Sözcüsü Ebru Günay, Erbil ile Bağdat arasında imzalanan anlaşmanın Şengal ve Ezidi halkının iradesini tanımadığını ileri sürdü.

HDP’den Şengal Anlaşmasına ilişkin açıklama: Şengal halkının iradesini tanımıyor

HDP Sözcüsü Ebru Günay, partisinin genel merkezinde düzenlediği basın toplantısında gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Günay, Erbil ile Bağdat arasında Şengal’deki durumun normalleşmesi için yapılan anlaşmaya ilişkin, “Bilindiği üzere Şengal’e ilişkin birkaç gün önce bir anlaşma imzalandı. Her şeyden önce bu anlaşma Şengal ve Ezidi halkının iradesini tanımıyor. Anlaşma Ezidi temsilcileri ve Şengal halkı olmadan imzalanmıştır. Bu anlaşma ile Şengal’de öz savunma güçlerini ortadan kaldırmak ve Şengal halkını bir kez daha katliamlarla yüz yüze bırakmak istiyorlar” dedi.

Şengal’in 6 yıl önce IŞİD tarafından işgal edildi ve binlerce Ezidi’nin insanlık düşmanı IŞİD tarafından vahşi bir şekilde katledildiğini anımsatan Günay, “Ezidi kadınları köle pazarlarında satıldı. Ezidilerin onuruna ve hafızasına yönelik büyük bir saldırı oldu. Bu iğrenç saldırı dünyanın gözleri önünde gerçekleşti” ifadelerini kullandı.

HDP Sözcüsü, “Masa üstünde, perde arkasında imzalanan anlaşma Ezidi halkının iradesini tanımıyor ve başarılı da olmaz. Son 6 yıl da Ezidi halkının öz gücüyle özerk bir şekilde kendisini yönetmek istediğini gördük” değerlendirmesinde bulundu.

“Şengal’e ilişkin anlaşma imzalayan güçlere çağrıda bulunuyoruz” diyen Günay, sözlerine şunları ekledi:

“Şengal halkının iradesini tanıyın. Şengal ve Ezidi halkının özerklik hakkını tanıyın ve kabul edin. Bu anlaşmalarla Ezidi halkı katliam ve fermanlarla yüzyüze bırakmayın. İyi bilinsin ki bugün Şengal’e ilişkin anlaşmanın bir parçası olan güçler Başur’un (Güney Kürdistan) tamamını da tehlikeye sokuyorlar. Şengal’in güvenliği, Erbil’in, Süleymaniye’nin, Mahmur’un güvenliğidir. Bunun bilinmesi gerekiyor.

Günay ayrıca HDP’li 48 belediyeye kayyum atanarak halkın seçme ve seçilme hakkı yok sayıldığını ifade etti.