HDP, Kürt liderlerinin mezar yerlerinin tespiti için kanun teklifi sundu

HDP Milletvekili Ömer Öcalan, Kürt ulusal liderlerinin mezar yerlerinin açıklanarak, cenazelerin ailelerine teslim edilmesi için kanun teklifi verdi.

HDP, Kürt liderlerinin mezar yerlerinin tespiti için kanun teklifi sundu

HDP’li vekil Ömer Öcalan, Şeyh Sait, Cibranlı Halit, Seyid Rıza, Said-i Kürdi gibi Kürt liderleri ve şahsiyetlerin mezar yerlerinin açıklanarak cenazelerin ailelerine teslim için kanun teklifi verdi 

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Urfa Milletvekili Ömer Öcalan, “Kürt Halk Önderlerinin Cenazelerinin Ailelerine Teslim Edilmesi, Haklarının İadesi Ve İstiklal Mehâkimi Kanunu İle Tadillerinin Yürürlükten Kaldırılması Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun” teklifini Meclis’e sundu.

Kanun teklifinin gerekçesinde, “Mezar, toplumu toplum yapan bellek ve hafızanın en somut ve rafine halidir. Çünkü toplumsallaşma veya insanlaşma gömü etrafında, yani mezar bilincinin oluşumuyla başlıyor. Mezar, aynı zamanda söz konusu topraklarda kimin yaşadığına dair bir vesika ve hafızayı da tanımlamaktadır” denildi.

Kanun Teklifi’nin maddeleri şöyle:

Madde 1 – 4/5/1949 tarihli ve 5384 sayılı İstiklal Mehâkimi Kanunu ile Tadillerinin Yürürlükten Kaldırılması Hakkında Kanuna aşağıdaki madde eklenmiştir.

Madde 2- İstiklal Mahkemesi kararların iptal edilmesi ile bu mahkemelerde yargılanan Şeyh Said ve 46 arkadaşı ile birlikte idam edilen ancak cenazeleri ailelerine teslim edilmeyen şahsiyetlerin cenazeleri ailelerine teslim edilir.

Madde 3- İstiklal Mahkemesi kararların kapsamında olmayıp idam edilen, öldürülen ve Said-i Kürdi (Nursi) gibi doğal olarak ölen ancak cenazeleri ailelerine teslim edilmeyen şahsiyetlerin cenazeleri de bu Kanun Teklifi kapsamında değerlendirilir ve cenazeleri ailelerine teslim edilir.

Madde 4- İdam edilen, öldürülen ve doğal olarak ölen şahsiyetlere ait eşya, belge ve mülkiyetinde olup mirasçılarına verilmeyen menkul, ayni ve nakdi bütün varlıkların mirasçılarına iadesi edilir.

Madde 5- Bu kapsamda gerekçemizde ismi açıkça zikredilen şahsiyetler ile birlikte isimleri zikredilmeyen ancak tarihsel süreç içerisinde devletin söz konusu uygulamalarına tabi tutulmuş, Kürt halkı için tarihe mal olmuş bütün şahsiyetler ile ilgili olarak ilgili kurumlar ve mirasçılar TBMM’de kurulacak komisyona başvurmaları ile süreç işletilmiş olacaktır.

‘Ek Madde 1 – İstiklal mahkemelerinde yargılananların mirasçılarına tazminat ödenmesine ilişkin usul ve esaslar TBMM’de kurulacak ve ilgili şahsiyetlerin mirasçılarının da üyesi oldukları komisyon tarafından belirlenir.’

Madde 6 – Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

Madde 7– Bu Kanun hükümlerini Cumhurbaşkanı yürütür.