HDP içinde Türk soluna itiraz mı var?

HDP içinde Türk soluna itiraz mı var?

Serbestiye.com'da Cengiz Kapmaz imzalı "HDP’de 'sol muhasebe'" başlıklı yazıda, HDP'de Türk solunun rolü ele alınıyor ve  HDP içinde, Türk soluna dair yaşanan tartışmalara değiniyor. 

Bilindiği gibi HDP, eşbaşkanı Figen Yüksekdağ’ın milletvekilliği ve parti üyeliğinin düşürülmesi üzerine 20 Mayıs’ta zorunlu kongreye gidiyor. Kongrede Yüksekdağ’ın yerine yeni bir kadın eşbaşkanın seçilmesi düşünülüyor. Ancak eşbaşkanın hangi siyasi bileşenden seçileceği, görüş ayrılıkları yaratmış görünüyor.

Cengiz Kapmaz'a göre, sol bileşenler, kadın eşbaşkanın yine sol yapılardan seçilmesi gerektiğini savunurken, parti içindeki “liberal” kanadın öncülüğünü yaptığı bir grup da önemli olanın seçilecek kişinin niteliği ve temsil kapasitesi olduğunu ifade ederek, kadın eşbaşkanın sol bileşenlerden olmasına itiraz ediyor.

"Bu tartışma, hep hissedilen, kulisi yapılan, ancak hiç resmileştirilmeyen bir itirazı seslendirdiği için önemli. İlk kez sol ittifakın HDP’ye ne kazandırdığının sorgulanabilirliği, direkt olmasa da dolaylı yollarla eşbaşkan seçimi üzerinden hissettiriliyor. Eğer şimdiki ürkeklik kongrede HDP’de “sol ittifakın muhasebesi”ne dönüşebilirse daha fonksiyonel bir HDP’nin önü açılmış olur. Çünkü HDP’nin belki soldan uzaklaşmasına değil, ama sol ile kurduğu ilişkiyi sorgulamasına ihtiyaç var." değerlendirmesini yapan Kapmaz'ın yazısının tamamı için bkz. http://www.serbestiyet.com/yazarlar/cengiz-kapmaz/hdpde-sol-muhasebe-zamani-789375