Hasta tutuklu Sise Bingöl’ün durumu İnsan Hakları Komisyonu’nda

HDP Siirt Milletvekili İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Katip Üyesi Meral Danış Beştaş, Hasta tutuklu Sise Bingöl’ün durumunu Meclis İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu’na taşıdı.

Hasta tutuklu Sise Bingöl’ün durumu İnsan Hakları Komisyonu’nda

HDP Siirt Milletvekili İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Katip Üyesi Meral Danış Beştaş, Hasta tutuklu Sise Bingöl’ün durumunu Meclis İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu’na taşıdı.

Bingöl hakkında rapor hazırlayan İstanbul Adli Tıp Kurumu 3. İhtisas Kurulu, “Kendini kötü gösterme çabası içinde olduğu düşünüldüğü...” şeklinde bir sonuca varmıştı. Oysa Mersin Üniversitesi Sağlık Araştırma ve Uygulama Merkezi, Bingöl’ün hapishane kalmasının hayati tehlike oluşturacağını ifade etmişti.

Bingöl, cezaevine girmeden bir ay önce kalp krizi geçirmiş ancak, cezaevine girmesi nedeniyle tedavisi yarım kalmıştı. Şu anda Tarsus T Tipi Kadın Kapalı Cezaevinde.

“Gece gündüz ayrımı yapamıyor, yaşını bilmiyor”

Komisyona sunulan dilekçede, üniversite hastanesinin raporu gözardı edilerek Adli Tıp Kurumu’nun raporunun esas alındığı ifade edildi: “2 Kasım 2018’de Mersin Üniversitesi tarafından hazırlanan raporda Sise Bingöl’ün ‘yaşını dahi bilmediği, dün yediğini hatırlamadığı, hangi yılda olduğunu ve ayları bilmediği, birlikte yaşadığı insanların isimlerini hatırlamadığı, gece gündüz ayrımı yapamadığı’ belirtildi.

Sise Bingöl’ün yaş ve diğer hastalıklarına ait yapılan değerlendirmede bedeninde yüzde 97 fonksiyon kaybı olduğu rapor edildi ve cezaevinde kalmaya devam etmesinin açıkça hayati risk içerdiği dile getirildi. Bu rapor, 19 Kasım 2018’de Adli Tıp Kurumu’na gönderildi, Adli Tıp Kurumu ise raporunda Bingöl’ün ‘Kendini kötü gösterme çabası içinde olduğu düşünüldüğü” ifade edildi.

Dilekçede, kapatılan Refah Partisi'nin yasaklı genel başkanı Necmettin Erbakan’ın Bingöl’ün de yaşı nedeniyle ev hapsi gibi uygulamalara tabi tutulmaması, ayrımcılık olarak değerlendirildi.

Başvuruda, Sise Bingöl’ün durumunun incelenmesi ve gerekli önlemlerin alınmasının sağlanması talep edildi.

Ne olmuştu?

Muş’un Varto ilçesine bağlı Badan (Teknedüzü) köyünde yaşayan Sise Bingöl,  6 Nisan 2016’da oğlu Zafer Bingöl ile birlikte gözaltına alınarak tutuklandı. 85 yaşında olan Sise Bingöl, yaşadığı sağlık sorunları ve tutukluluk süresi göz önünde bulundurularak 2.5 ay cezaevinde kaldıktan sonra 23 Haziran 2016’da tahliye edildi. Ancak daha sonra görülen duruşmasında “Örgüte bilerek ve isteyerek yardım etmek” iddiasıyla 4 yıl 2 ay hapis cezası verilerek yeniden cezaevine gönderildi. İki yıldır hapishanede tutulan Bingöl, yatağa bağımlı ve mide, şeker, astım, tansiyon gibi ciddi sağlık sorunları bulunuyor.