Haşdi Şabi ve Irak ordusundan IŞİD'i aratmayan işkenceler

Haşdi Şabi ve Irak ordusundan IŞİD'i aratmayan işkenceler

Dünyaca ünlü Alman Der Spiegel Dergisi, Ekim 2016'dan bu yana IŞİDdten kurtarılması için operasyonların halen devam ettiği Musul’da İran tarafından kurulan ve Bağdat tarafından finanse edilen Şii milis gruplarından oluşan Haşdi Şabi’nin Irak ve Suriye'de gerçekleştirdiği vahşetin IŞİD’inkinden daha az olmadığını gözler önüne serdi.

Der Spiegel foto muhabiri Ali Arkadi, Haşdi Şabi’nin Musul'da gerçekleştirdiği kaçırma, işkence, tecavüz ve sivilleri öldürme belgelerini kaydetti.

Elde ettiği belge ve fotoğrafları ‘Kahraman değil canavarlar’ başlığıyla raporlayan Arkadi, işkencelerini çektiği Haşdi Şabi ekibinin fotoğraflarını çekmesine izin verdiklerini, hatta kendisini işkencelere katılmaya davet ettiklerini söyledi.

Ölüm tehditleri aldığını, bunun için işlenen suçlarla ilgili belgeleri yayınlamadan önce ailesinin güvenliğini sağladığını belirten Arkadi, Irak Federal Polis Teşkilatı ve Acil Müdahale Birimi’nin de benzer suçları işlediğini söyledi.

Arkadi, Federal Polis ve Acil Müdahale Birimi arasında rekabet olduğunu, Federal Polis Teşkilatı mensuplarının özellikle güzel kadınlara tecavüz ettiklerini belirtti.

Arkadi şunları söyledi:

“Gözaltına alınan Sünnilerden biri olan Hamam el-Alil'i 16 yaşındaki oğlunun yanında işkence ediyorlardı. Daha sonra çocuğu babasının gözleri önünde öldürdüler.”

Haşdi Şabi’nin Musul’dan kaçan kadınlara tecavüz ettiği ve erkekleri öldürdüğü haberinin Der Spiegel’de yayınlanması Irak içişleri bakanlığını harekete geçirdi.

Bakanlık tarafından konuyla ilgili yapılan açıklamada, iddiaların kendileri tarafından ciddiye alındığını ve acilen bir araştırma komisyonunun kurulduğunu bildirildi.

Bakanlık Sözcüsü Seid Mein tarafından yapılan açıklamada Der Spiegel’in haberinde yer alan bütün iddiaların en ince ayrıntısına kadar araştırılacağını ve iddiaların doğru çıkması halinde, suçluların yakalanıp, en sert şekilde cezalandırılacağını söyledi.