Hasankeyf’i sular altında bırakacak olan Ilısu Barajı’nın kapakları kapatıldı

Tarihi Hasankeyf’i sular altında bırakacak olan Ilısu Barajı’nın kapakları kapatıldı. Sular altında kalınmaması için mücadelenin devam etttiği Hasankeyf’te, Ilısu Barajı’nın baraj kapakları kapatıldı. Kapatılmanın geçici olduğu iddia edildi ancak resmi makamlarca bilgi verilmedi.

Hasankeyf’i sular altında bırakacak olan Ilısu Barajı’nın kapakları kapatıldı

Tarihi Hasankeyf’i sular altında bırakacak olan Ilısu Barajı’nın kapakları kapatıldı.

Sular altında kalınmaması için mücadelenin devam etttiği Hasankeyf’te, Ilısu Barajı’nın baraj kapakları kapatıldı. Kapatılmanın geçici olduğu iddia edildi ancak resmi makamlarca bilgi verilmedi.

Hasankeyf ve Dicle Vadisi’ni sular altında bırakmak için yapılan Ilısu Barajı ve HES projesinde bugün yeni bir gelişme yaşandı. İlgili kimseye hiç bir bilgi verilmeden barajın kapakları kapatıldı. Kapakların kapatılması, barajın faaliyete geçmesi anlamına geliyor.

Daha önce, 10 Haziran tarihinde baraj kapaklarının kapatılacağı ilan edilmiş ancak yapılan kampanyalar sonrasında resmi açıklama ile su seviyesinin yüksek olmasından dolayı kapak kapatma işleminin ertelendiği duyurulmuştu.

12 Bin yıllık tarihe sahip olan Hasankeyf ve Dicle Vadisi’ni sular altında bırakmak isteyen Ilısu Barajı projesi, ilk olarak 1954 yılında MGK kararıyla gündeme gelmiş, GAP Projesiyle somutlaşmıştı. AKP döneminde baraj yapımının başlamasıyla Tarihi kent Hasankeyf ve canlı bir varlık olan Dicle Nehri ile milyonlarca canlıya ev sahipliği yapan Dicle Vadisi’ne yönelik tehdit yükselmiş, mücadelede aynı oranda yükselmişti.

Hasankeyf ve Dicle Vadisi mücadelesi yürütenler resmi bir açıklama için muhatap ararken DSİ’den herhangi bir açıklama yapılmadı. Alınan bilgilere göre su tutma işleminin deneme amaçlı olduğu öğrenildi. Bu bilgi yetkililer tarafından teyitlenmedi.

Hasankeyf ile ilgili son dönemde, sanatçılar, Milletvekilleri, yerel yönetimler çağrılar yapmış, Ilısu Barajı’nın yapılmamasını istemişti.

En son ise, geçtiğimiz günlerde Hasankeyf Kalesi’nin olduğu alanda bir yangın çıkmış, yangında canlılar yaşamlarını yitirmişti.