Hamide Yiğit: "Büyük İdlib savaşı yaklaştı"

Hamide Yiğit: "Büyük İdlib savaşı yaklaştı"

Libya'da Türkiye, Rusya ve Mısır üçgeninde gerilim tırmanıyor.

Türkiye'nin desteklediği Sarraj güçlerinin ateşkes yerine Sirte ve Cufra operasyonunu tercih etmesi sonrası Mısır'ın askeri müdahalesi gündemde.

Öte yandan Suriye'de İdlib'de de son günlerde çatışma haberleri geliyor. 

Orta Doğu uzmanı Hamide Yiğit, Moskova müzakeresi sonucunda 5 Mart’ta İdlib’de ateşkesin ilan edildiğini ancak Türk devletinin ateşkes şartlarını yerine getirmediğini belirtti.

ANHA'ya konuşan Yiğit, "Türk devletinin cihatçı çete gruplarını kontrol edemediğini" kaydederek, “Türkiye’nin ateşkese imza atmasından rahatsız olan cihatçı gruplar devriyelere izin vermeme kararı aldı ve Rus devriyesine karşı saldırılar gerçekleşti. Bu gruplar daha sonra Türk devletinin TSK (Türk silahlı kuvvetleri) devriyesine yönelmeye başladı. Türkiye bu durumla krizli bir sürece girdi. Bir yandan cihatçıları kontrol edemiyor bir yandan da taahhütlerini yerine getiremiyor. Cihatçıların Suriye (hükümet) ordusuna yönelik saldırıları devam etti” dedi.  

Rusya’nın, İdlib’deki krizle beraber Libya için Türk devletiyle restleşmeye başladığını belirten Yiğit, “Libya’nın batısındaki Vatiyye hava üssü, Ulusal Mutabakat Hükümet güçleri tarafından Türkiye’nin desteğiyle ele geçirildi. Ardından ise 5 Mart’taki ateşkesten bu yana hiçbir askeri hareketlilikte bulunmayan Rusya, İdlib’e yoğun hava saldırıları yapmaya başladı. Bu Türkiye’nin Libya kartına karşı bir İdlib hamlesiydi” şeklinde konuştu.

Türk devletinin İdlib’e yoğun askeri sevkiyat yaptığını ve cephe savaşına hazırlandığını belirten Hamide sözlerine şöyle devam etti:

“Ateşkesten bu yana ilk defa Rus hava jetleri El Gap ovası bölgesindeki cihatçı grupları bombaladı. Lazkiye’nin kuzey kırsalına kadar mevzileri bombaladı. Bunun yanı sıra Suriye ordusu çok ciddi bir yığınak yapmaya başladı. Büyük İdlib savaşının yaklaştığı izlenimini veren bir hareketlilik söz konusu.”

İdlib ile Libya krizini paralel olarak gördüğünü belirten Yiğit, Rusya’nın Libya ve İdlib dosyasını bilinçli olarak açtığını ve karşılıklı restleşmeyle sürdürdüğünü ifade etti.

Libya konusunda Rusya’nın tutumunun belli olduğunu dile getiren Hamide Yiğit, “Rusya, Türkiye’nin UMH güçlerini destekleyip doğuya doğru ilerleyişini durdurmak istiyor. Türkiye’yi Libya’da sınırlamak istiyor. Ama üçlü Astana zirvesinde yer alan İran, Libya’da Türkiye’yi desteklediğini açıkladı. Rusya, İdlib ve Libya krizini birlikte masaya yatırmak istiyor. Rusya İran’ın ortada durmasını sağlayarak hem Libya-İdlib dosyasını hem de Astana üçlü zirvesini devam ettirmek istiyor” değerlendirmesinde bulundu.