Hafter'den Erdoğan açıklaması

Hafter'den Erdoğan açıklaması

Türkiye'nin Ulusal Mutabakat Hükümeti Konseyi Başkanı Fayiz es-Serrac'a destek için Libya'daki iç savaşa müdahil olmasıyla başlayan gerilim sürüyor. 

Halife Hafter komutasındaki Libya Ulusal Ordusu Sözcüsü Ahmed el-Mismari "Erdoğan, Kürtleri öldürme, şehirlerini yok etme, ekonomilerini zayıflatma çabalarında IŞİD ve diğer terör örgütlerini destekledi" dedi. 

İç savaşın yaşandığı Libya'da kalıcı bir ateşkes sağlanması için çatışmanın tarafları Rusya ve Türkiye'nin girişimiyle hafta başında Moskova'da bir araya gelmişti. Amaç, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in 8 Ocak'ta İstanbul'da yaptığı ateşkes çağrısının ardından yürürlüğe giren ateşkesi kalıcı hale getirmek ve bir anlaşma metni imzalamaktı. Ancak Hafter'in anlaşma metnindeki bazı bölümlere itiraz etmesi ve Moskova'yı terk etmesiyle birlikte bu girişim başarısızlığa uğradı.

Gözler, 19 Ocak'ta Almanya'nın girişimiyle Berlin'de düzenlenecek Barış Konferansı'na çevrilmiş durumda. 

Ankara'nın her platformda Halife Hafter'i hedef alan açıklamalarına tepki geldi. Hafter komutasındaki Libya Ulusal Ordusu'nun Sözcüsü Ahmed el-Mismari:

"Erdoğan, Kürtleri öldürme, şehirlerini yok etme, ekonomilerini zayıflatma çabalarında IŞİD ve diğer terör örgütlerini destekledi. Türkiye, IŞİD ve El Kaide'nin tüm üyeleri için bir operasyon üssüydü. Bu nedenle Türkiye üzerinden Libya'da bir barış yolu kurulamaz" ifadelerini kullandı.